Sov bättre

När du behöver hjälp med dina sovvanor

Sömnlöshet är oftast inte en sjukdom i sig, utan ett symptom på stress och oro. Däremot kan följderna av sömnlöshet skapa fysisk och psykisk ohälsa som gör att arbete, familj och fritid blir lidande.

När sömnen blir ett problem

När du lider av sömnbrist påverkar det din koncentration och minne, du blir lättare irriterad, saknar motivation och får ett nedsatt immunförsvar. En längre tids sömnbrist ökar dessutom risken för psykisk ohälsa som kan leda till nedstämdhet och ökad sårbarhet för stress. Om du upplever dig påverkad av bristande sömnkvalitet har du mycket att vinna på att söka hjälp i tid.

Hur vanligt är sömnproblem?

Ungefär var tredje person upplever under perioder bristande sömnkvalitet. En vuxen person behöver oftast mellan sex och nio timmars sömn per dygn för att hjärnan ska få återhämta sig och bearbeta intryck. Men även om det finns en norm för hur många timmars sömn vi behöver så beror detta på hur kvalitativ sömnen är – och sådant går att påverka med rätt redskap.

KBT kan hjälpa dig med din sömn

Sov bättre är ett program som består av beprövade metoder utifrån kognitiv beteendeterapi (KBT) för att skapa varaktiga beteendeförändringar. I programmet får du kunskap om sömn och sömnproblem. Du får också redskap för att förbättra din livssituation genom att förbättra dina sömnvanor. Den rekommenderade tiden för programmet är cirka 12 veckor.

vad kan du få hjälp med?

  • Tips och strategier för att hantera akut trötthet under dagen
  • Förståelse för hur sömn fungerar och vad som är skillnaden mellan sömnlängd och sömnkvalitet
  • Konkreta övningar som hjälper dig att hantera och minska påträngande tankar som stör ditt insomnande
  • Fakta om vanliga mediciner och kunskap från aktuell forskning, tillsammans med råd kring hur man kan trappa ner på användandet av sömnmedel.Faktamaterial om sömn, sömnmedel och sömnvanor

Personligt samtalsstöd

Med en sjukvårdsförsäkring eller Bo kvar-försäkring kan du få samtalsstöd på telefon med en jurist, ekonom, hälsocoach eller psykolog, som även kan ge dig chefsstöd.

Om du har sjukvårdsförsäkring kan du få tid för behandling hos läkare, psykolog, naprapat eller kiropraktor.

VÅRDNUMMER
0771 - 666 115

08.00 - 18.00 Samtalsstöd och sjukvårdsförmedling

18.00 - 08.00 Jourbemanning

Din hälsoprofil

Funderar du på att göra programmet, men skulle vilja ha bättre koll på ditt hälsoläge, kan du göra din Hälsoprofil. Att skapa en personlig hälsoprofil tar cirka tjugo minuter. Du får en direkt, skriftlig återkoppling med råd, tips och förslag till förändringar för en mer hälsosam livsstil.

Skapa en hälsoprofil

Guide till bättre sömn

Sök hjälp vid långvarig långvarig sömnproblematik

Om det är ett mönster att du inte kan somna om på natten, vaknar tidigt på morgonen eller har svårt att somna in – sök hjälp på vårdcentral eller ring vår sjukvårdsrådgivning på 0771-66 61 15.

Lägg dig när du bli trött på kvällen!

Många sömnproblem byggs upp genom att man bortser från kroppens sömnsignaler. På kvällen ger kroppen signaler om att det är dags att sova. Vi känner oss trötta, musklerna slappnar av och kroppstemperaturen faller något. Om du vet att du kan ha svårt att somna är det klokt att gå och lägga sig när kroppen ger dessa signaler. men om du väljer att stanna uppe piggnar du oftast till efter en liten stund. När du sen går och lägger dig får du troligen ligga i sängen och vänta en bra stund innan sömnen kommer.

Svalt, mörkt och tyst i sovrummet

I sovrummet bör det vara svalt, mörkt och tyst. Då får kroppen bäst förutsättningar att sova gott. Viktigast är mörkret. Sömnhormonet melatonin utsöndras bäst när det är mörkt. Så fort ljus träffar ögonens hornhinnor blir produktionen lägre och risken för att du vaknar upp och inte kan somna om ökar.

Att somna om

Vi har naturligt flera korta uppvaknanden mellan våra sömncykler under natten. Normalt är de så korta att du inte minns dem. Om du vaknar och har svårt att somna om kan det bero på att din kropp aktiveras för mycket. Ofta kan det då dröja 1-1,5 timme innan du kan somna om igen. Det kan hjälpa att undvika att tända lampan, röra på sig eller titta på klockan. Behöver du gå på toaletten ska du tända så få lampor som möjligt. Då hjälper du till att hålla melatoninproduktionen igång och har lättare att somna om.

Ligg inte vaken i sängen när du är pigg

Ofta beror våra sömnproblem på psykologiska faktorer och stress. Om du ligger vaken långa stunder på natten när du är pigg eller orolig kommer du med stor sannolikhet inte att bli trött. Då kan det vara bättre att stiga upp och göra någonting lugnt i halvmörker tills du känner dig lugn och lite trött. Gör inte något som ökar din oro, dina negativa tankar eller tvingar dig till koncentration.

Skapa goda kvällsrutiner

Hur kvällen ser ut fram tills att du lägger dig betyder mycket för en god natts sömn. Träning är mycket bra för sömnen – men inte inom två timmar före läggdags. Kroppen varvar upp och det dröjer minst två timmar innan den är redo för avkoppling igen. Ät heller inte för nära in på sömnen. Efter en stor middag blir kroppen upptagen med matsmältning och energilagring och det kan vara svårare att somna.

Regelbundna sömntider

För att komma tillrätta med sömnproblem bör man göra sömnperioderna så regelbundna som möjligt. Det innebär att man till exempel stiger upp samma tid på morgonen, oavsett hur mycket du sovit och oavsett om det är vardag eller helg. Därför är det även klokt att undvika sovstunder på dagen.

Tyck till

Skulle du rekommendera den här sidan till en vän eller kollega?

Tack för att du hjälper oss förbättra vår webbplats!

Hälsoportalen

Den här webbplatsen är en portal för dig som har eller funderar på att skaffa Länsförsäkringars sjukvårdsförsäkring eller Bo kvar-försäkring. Här kan du bland annat få reda på mer om försäkringen, få svar på vanliga frågor, eller ta del av digitala hälsoprogram.