Som Lilla Aktuellt om skärmtid

Barn ägnar mer tid med skärmar än med något annat, förutom sömn. Något de inte vill välja bort. Därför fungerar sällan råd om att begränsa skärmtiden. Pontus Wärnestål ligger bakom faktaunderlaget till initiativet om skärmanvändning. Med det vill han hjälpa både familjer och vuxna att hitta en bra vardag i en digitaliserad värld.

Är du en av alla som är frustrerad och orolig över all den tid som du själv och dina barn ägnar er åt sociala medier, Youtube eller dataspel? Kanske att du försöker reglera skärmtiden genom att bestämma på vilka tider det är tillåtet. Ett vanligt förhållningssätt som sällan fungerar.

  • Det går inte att bara se på antalet timmar och säga att efter ett visst antal timmar är det stopp! säger Pontus Wärnestål. När någonting tar så stor plats i en människas liv fungerar inte det. Istället är det klokt att resonera om och ha samtal om vad det är man gör på skärmen och hur annat ska hinnas med, avslutar han.

Skärmtestet är en bra grund för samtal om hur olika former skärmanvändande påverkar allt ifrån hur du mår, vad du hinner med, hur dina relationer och familjelivet fungerar.

Pontus Wärnstål påpekar också att forskningen visar att olika skärmaktiviteter har olika effekt på hjärnan.

  • Det kan vara helt ok att sitta två timmar framför skärmen om man gör något konstruktivt och aktivt. Medan det finns forskning på att det kan vara rent skadligt att sitta i 30 minuter och passivt och planlöst konsumera Facebookfeeden, säger han.

Pontus forskar i Informatik som han berättar handlar om hur vi använder teknologi och media och hur det påverkar individ, organisation och samhälle. För Skärmhjälpen har han tillsammans med Gustav Martner och Annika Björnsdotter, sammanställt det enligt honom komplicerade forskningsläget om hur barn, vuxna och familjelivet påverkas av all skärmtid, i en lättillgänglig filmserie. De tio filmerna är mellan fyra och 15 minuter långa och är gjorda för att underlätta familjesamtal. De har rubriker som Att sätta gränser och undvika konflikter och Hur mycket dataspel eller sociala medier är lagom?

Om Skärmhjälpen

För att på 90 sekunder få en bra förståelse för vad Skärmhjälpen är kan du se videon Skärmhjälpen – testa ditt skärmberoende.

Skärmhjälpen.se – är ett initiativ av Länsförsäkringar för att hjälpa vuxna och barn till mer välbefinnande i en digitaliserad vardag. Med Skärmhjälpen vill vi ge inte bara våra försäkringstagare utan även den breda allmänheten ett verktyg vi för en bättre hälsa.

Läs också

Hälsoportalen

Den här webbplatsen är en portal för dig som har eller funderar på att skaffa Länsförsäkringars sjukvårdsförsäkring eller Bo kvar-försäkring. Här kan du bland annat få reda på mer om försäkringen, få svar på vanliga frågor, eller ta del av digitala hälsoprogram.