Är du en av alla som är frustrerad och orolig över all den tid som du själv och dina barn ägnar er åt sociala medier, Youtube eller dataspel? Kanske att du försöker reglera skärmtiden genom att bestämma på vilka tider det är tillåtet. Ett vanligt förhållningssätt som sällan fungerar.
Skärmtestet är en bra grund för samtal om hur olika former skärmanvändande påverkar allt ifrån hur du mår, vad du hinner med, hur dina relationer och familjelivet fungerar.
Pontus Wärnstål påpekar också att forskningen visar att olika skärmaktiviteter har olika effekt på hjärnan.
Pontus forskar i Informatik som han berättar handlar om hur vi använder teknologi och media och hur det påverkar individ, organisation och samhälle. För Skärmhjälpen har han tillsammans med Gustav Martner och Annika Björnsdotter, sammanställt det enligt honom komplicerade forskningsläget om hur barn, vuxna och familjelivet påverkas av all skärmtid, i en lättillgänglig filmserie. De tio filmerna är mellan fyra och 15 minuter långa och är gjorda för att underlätta familjesamtal. De har rubriker som Att sätta gränser och undvika konflikter och Hur mycket dataspel eller sociala medier är lagom?
För att på 90 sekunder få en bra förståelse för vad Skärmhjälpen är kan du se videon Skärmhjälpen – testa ditt skärmberoende.
Skärmhjälpen.se – är ett initiativ av Länsförsäkringar för att hjälpa vuxna och barn till mer välbefinnande i en digitaliserad vardag. Med Skärmhjälpen vill vi ge inte bara våra försäkringstagare utan även den breda allmänheten ett verktyg vi för en bättre hälsa.