Många använder skärmen för att fly jobbiga uppgifter, tankar eller känslor. Sådan förträngning leder bara till att det jobbiga ökar i intensitet och tar allt mer av din kraft. Här berättar psykologen Emelie Wagner om hur du kan ändra ditt förhållningsätt för att hantera oro och ångest.
I förra artikeln handlade det om hur vi människor styrs av kortsiktiga konsekvenser och att vi har lätt att fastna i beteenden som gör att vi slipper något jobbigt. Nu vill jag ta det resonemanget vidare och tala om hur skärmbeteende kan fungera både som en avkoppling men även som en flykt från annat.
Gemensamt för alla som söker hjälp hos mig som psykolog är att man har känslor, tankar, sinnesintryck eller minnen som man inte vill ha. Det är något gemensamt oavsett om man lider av svårare psykisk ohälsa, eller om man upplever stress, oro eller nedstämdhet. Detta är något som alla människor kämpar med, mer eller mindre, i perioder i livet.
Det är ju inte konstigt att man vill bli av med stress eller nedstämdhet för att kunna må bra igen. När det gäller ett flertal medicinska åkommor så kan man ta bort det sjuka, till exempel en tumör, en infektion eller ett inflammatoriskt tillstånd och det leder till att man blir frisk. Men när det gäller tankar och känslor så fungerar inte samma metod. Om vi försöker mota bort tankar och känslor så förvärrar och förstärker vi just de känslor och tankar som vi inte vill ha. En ond cirkel som är lätt att hamna i.
För att illustrera hur tankar och känslor fungerar så kan vi använda ett klassiskt tankeexperiment. Jag ber dig att inte tänka på en rosa elefant. Du får tänka på vad som helst förutom en rosa elefant. Hur gick det?
Vad du än tänkte på så brukar det finnas en elefant med i bilden. Tankeexperimentet visar att ju mer fokuserad man är på tankarna eller känslorna som man inte vill ha, desto mer närvarande blir de.
Det fungerar alltså inte att bli av med känslor eller tankar genom att försöka undvika eller kämpa emot dem. I och med att våra liv innehåller en del jobbiga känslor och tankar så kan det vara bra att ha ett fungerande sätt att förhålla sig till dem, istället för sätt som gör att de blir större. En viktig del av mitt arbete som psykolog handlar därför om att hjälpa människor att förändra förhållningssättet till sina känslor.
När det gäller skärmbeteenden vet vi att det är lätt att fastna i sociala medier och spel på grund av hur de är uppbyggda. Men det är också lätt att fastna i dem för att vi just då slipper att tänka på eller känna av tankar och känslor som vi kanske inte vill ha i vårt liv. Men undvikandet fungerar bara tillfälligt och när jag måste lägga ned telefonen och till exempel sova så kommer ofta alla de tankar och känslor som tidigare inte fått plats. Och ju mer man flyr från känslorna och tankarna, desto mer pockar de på ens uppmärksamhet. Det är lätt att hamna i en ond spiral som på sikt kan leda till psykisk ohälsa.
En psykolog som inspirerar mig mycket heter Russ Harris och han har gjort ett kort youtubeklipp på detta tema som kan vara kul att se:
Russ Harris har också skrivit flera böcker, en bok jag särskilt kan rekommendera heter “När livet slår till” och ger många handfast råd kring hur man kan hantera svåra händelser i livet, utan att fly från dem.