Nu kommer vi till de tyngre ämnena; om när skärmtiden växer och riskerar att ta över. Vi har intervjuat Oskar Foldevi, psykolog som arbetar med datorspelberoende. Emelie Wagners berättar om hur skärmliv kan leda till nedstämdhet och isolering och psykologen Annika Björnsdotter om hur föräldrars skärmliv kan påverka barnen.
Spelandet fyller flera av våra mänskliga behov på ett väldigt lättillgängligt sätt. Det ger stimulans, känsla av kompetens och framsteg och är ofta socialt. Oskar förklarar att eftersom det fyller så många behov och därför upplevs som viktigt och givande kan det vara en skrämmande tanke att dra ner eller sluta med det. Livet utanför uppfattas då som mer komplext och kämpigt än spelen.
Många använder det för att fylla ett tomrum de upplever i sin vardag och ser det som en rätt okej lösning.
Oskar förklarar att risken för att fastna i ett problematiskt spelande ökar när man använder det som ett sätt att fly från sina bekymmer och känslor. Vid nedstämdhet eller ångestproblematik så tenderar många också att spendera mer tid ensamma och i sitt hem, vilket gör det naturligt att man hamnar vid sin dator och spelar mer. Ofta ger spelmiljöerna också sociala sammanhang som man förlorar om man trappar ner eller slutar.
För närstående kan det vara svårt att upptäcka när exempelvis ett barn har spelproblem.
Spelproblem och beroende drabbar främst killar och unga män. Det finns en överrepresentation av personer med neuropsykiatriska diagnoser så som ADHD, ADD och autismspektrum. I många fall kan kommunikationen mellan barn och vuxna vara ansträngd redan i utgångsläget.
Spelproblem leder ofta till allt ifrån sömnbrist, minskad lust och motivation till annat, social isolering och konflikter med närstående. Det finns också en koppling mellan spelproblem och skolfrånvaro samt även mellan omfattande spelande och minskad fysisk aktivitet. För vissa blir spelproblemen så stora att man missköter sin hygien och kost.
Enligt Oskar Foldevi försöker de flesta att lösa sina problem på egen hand - kanske med hjälp av tips från andra eller nätet. Han menar att det kan fungera men bara om problemen ännu inte blivit för stora.
Oskar arbetar på Reconnect som har ett särskilt fokus på hälsosam användning av spel och internet.
Oskar Foldevi, Psykolog
Snabblänkar