Skärmtid påverkar tankar och känslor. Vissa individer påverkas mer än andra, men vi vet inte hur det påverkar beteendet, framförallt inte på längre sikt. Enligt läkaren och hjärnforskaren Per Hamid Ghatan beror det på att det ännu inte gjorts några långtidsstudier.
Hjärnan är som en dator. Den har sin storlek, kapacitet och snabbhet. Hårddisken kan fyllas med nästan obegränsat med information, medan ramminnet gärna låser sig när du arbetar som mest aktivt. Och då kan det bli panik.
För att förklara vad han menar ger Per exempel från en studie där man genomfört stresstester på människor som vuxit upp i storstad och jämfört med människor som vuxit upp på landsbygden. Man såg att den grupp som hade vuxit upp i storstaden påverkades mest negativt av stress.
Per påpekar att det finns relativt få studier på hur vi påverkas av våra många timmar framför skärm, och att de studier som finns ofta ger motstridiga resultat.
Per Hamid Ghatan säger att det finns beteenden som ibland uppkommer av att spela spel eller vara ute mycket på nätet. Man har till exempel kunnat konstatera att det kortsiktigt kan ge vissa ett ökat aggressivt tankeinnehåll. Samtidigt finns det studier som inte visar den här effekten. Han vill istället framhålla en annan risk, nämligen att de som tillbringar mycket tid på skärm riskerar att egentligen bara ”umgås” med likasinnade, vilket kan leda till en begränsad intellektuell utveckling, och på en samhällsnivå till en ökad polarisering mellan olika grupper.
Per Hamid Ghatan tycker att många har en obefogad oro för hur unga ska klara sig med alla skärmtimmar. En oro som nog kommer sig av att de själva inte känner igen sig från sin egen uppväxt, och att de själva blir stressade av att leva mellan det gamla och det nya.
Per ser framförallt att det finns en stor skillnad mellan dagens generation och de tidigare som kan få konsekvenser för framtiden.
När vi sitter med skärmen riskerar timmarna att springa iväg. Även om vi växlar mellan jobb, social surfning och spel så blir intrycken monotona. Sinnesupplevelserna uteblir helt. Det är inte bra för vårt kreativa tänkande på kort sikt eller för vår långvariga hjärnhälsa.
Per Hamid Ghatan, Läkare och hjärnforskare