Hjärnbalans: Digital detox i en uppkopplad vardag

Katarina Gospic har blivit en bästsäljare med sina böcker om hjärnans funktion. I sin nya bok utgår hon från sina insikter som läkare och hjärnforskare för att berätta hon om hur vi, både barn och vuxna, påverkas av mobilanvändandet, och hur vi med små förändringar kan må bättre. Här berättar hon om boken och vad som fick henne att skriva den.

  • Med dagens informationsflöde krigar vi om tiden, om varje sekund 24/7. Mot medier som är specialdesignade för att fånga vår uppmärksamhet och hålla oss kvar behöver vi ta hjälp av kunskap och struktur för att ha en chans. Sunt förnuft räcker inte, säger Katarina Gospic.

I boken Hjärnbalans: Digital detox i en uppkopplad vardag börjar Katarina med att ”Go back to basics”. Hon förklarar vad den mänskliga hjärnan behöver för att fungera och vad barn behöver för att de ska utveckla sina intellektuella och empatiska förmågor på bästa sätt. Hon konstaterar att det inte ges på mobilen.

  • För att må bra måste vi få äta, träna, sova och kärlek. Men informationsflödet rubbar på tiden. För vissa innebär det att de inte rör på sig, då äter de sämre och så sover de sämre, påpekar hon.

Katarina konstaterar att en fjärdedel av svenskarna idag har sömnproblem. Det är en ökning med 100 procent sedan 1980-talet. Antalet stressrelaterade sjukskrivningar i Sverige har ökat med cirka hundra procent de senaste tio åren. Hon menar att det till stor del beror på att vi hela tiden blir avbrutna och aldrig blir lämnade ifred. Vi får inte fokusera på en sak under en lägre tid.

  • Vi blir avbrutna med påminnelser om att vi går runt med en digital godispåse i fickan. Har du alltid godis i fickan ökar sannolikheten för att du ska äta godis nästan hela tiden, särskilt om du har ett sötsug, säger hon och påpekar att vi till och med har med oss den digitala godispåsen i sängen.

Forskningen visar att de ständiga avbrotten även gör oss mindre effektiva, såväl i skolan och på jobbet som privat. Det leder till stress när man inte hinner med det man vill.

  • Det får många att känna sig ständigt otillräckliga, när de inte hinner slutföra sina uppgifter på det sätt de vill och inte har möjlighet att stanna upp i sig själva, säger Katarina. Vi vet också att man kan få bättre relationer med sin partner, vänner och barn när man inte hela tiden surfar tomma kalorier, avslutar hon.

Värst drabbas barnen. Oroliga föräldrar kommer ofta fram till Katarina när hon håller föredrag för att få hennes uppfattning om deras barns skärmbeteende.

  • Det har fullkomligt exploderat med föräldrar som undrar hur deras barn påverkas av att hela tiden sitta med telefonen och vad de kan göra åt saken. Därför kändes det angeläget att skriva boken, säger hon.

Föräldrarna ser de uppenbara problemen med att barnen inte är ute och leker fysiska lekar och att de får ont om tid för studierna.

  • Vad de missar är att vi blir socialt mättade när vi håller på med skärm. Forskningen visar att de som är mycket på skärm riskerar att bli otrevliga, säger Katarina. De har helt enkelt inte samma behov av att vara trevliga. Men du behöver få möten IRL för att utveckla empati, vilket är grundläggande för att få ett stabilt känsloliv, säger hon.

Med boken vill Katarina hjälpa familjer att få vardagsbalans genom att hålla efter allas skämtid. Varje kapitel innehåller därför råd och verktyg för det. Vissa råd bjuder hon på.

  • Det största problemet med sociala medier är notifikationssystemen. Vissa appar stjäl mer tid än andra. Vilka som är värst för dig vet du bäst själv. Ta bort dem eller se över hur de du har pockar på din uppmärksamhet. Strukturera upp tiden för när du ska göra olika saker och se över var och när du blir avbruten och vad du blir avbruten i, påpekar hon.

Utöver det rekommenderar Katarina riktig detox. Med det menar hon ordentligt med tid utan skärm för att fokusera på de mest grundläggande behoven.

  • Studier visar att det mest grundläggande är kärleken, som också handlar om sociala relationer med familj och vänner. För om du har kärlek i ditt liv så klarar du dig bra även om det brister lite med de andra behoven, avslutar Katarina Gospic.

Läs också

Hälsoportalen

Den här webbplatsen är en portal för dig som har eller funderar på att skaffa Länsförsäkringars sjukvårdsförsäkring eller Bo kvar-försäkring. Här kan du bland annat få reda på mer om försäkringen, få svar på vanliga frågor, eller ta del av digitala hälsoprogram.