Många ideella organisationer arbetar för barns rättigheter, både i Sverige och i världen. Gustav Martner kände att ingen av dem intresserade sig för barns digitala värld. I en tid då allt fler barn lever stora delar av sin tid där. I en värld med appar och spel som specialdesignas för att skapa beroende hos användarna. Där multinationella företag pumpar in obegripliga summor i marknadsföring riktat mot barn och ungdomar. Den värld som är Gustav Martners specialistområde.
I samband med sina föreläsningar får Gustav ofta frågor av föräldrar om barnens skärmtid. De flesta handlar om det stora antalet timmar som barnen ägnar åt sina skärmar. Gustav menar att det till viss del är rimligt att plattformarna får betalt i tid när de erbjuder oss gratistjänster.
För det finns både positiva och negativa effekter av skärmtid, och vi vill få mer av den positiva och mindre av den dåliga.
För att hjälpa föräldrar att föra konstruktiva samtal med sina barn om metoder för att ta kontroll över tiden tog han initiativet till Skärmhjälpen där det finns ett test som du genom att svara på frågor får en lättåskådlig sammanställning över skärmtidens roll i ditt liv. Du kan bjuda in övriga familjemedlemmar att göra testet så att ni kan jämföra resultat och prata om hur ni kan få ett bättre familjeliv. Du får även förslag på vilka av kurserna på Skärmhjälpen som kan vara bra för dig.
På Skärmhjälpen finns tio filmer på mellan fyra och 15 minuter som är gjorda för att underlätta familjesamtal. De bygger på en sammanställning av det aktuella forskningsläget och har rubriker som Sätt dig in i barnens värld, Ta tillbaka tiden och Hur mycket kan man titta på YouTube och sånt? Gustav har skrivit nästan allt i manusen tillsammans med psykologen Annika Björnsdotter och utifrån forskningssammanställningar av Pontus Wärnestål som är docent i informatik.
Om du vill se filmerna hittar du dem här.
För att på 90 sekunder få en bra förståelse för vad Skärmhjälpen är kan du se videon Skärmhjälpen – testa ditt skärmberoende.
Skärmhjälpen.se – är ett initiativ av Länsförsäkringar för att hjälpa vuxna och barn till mer välbefinnande i en digitaliserad vardag. Med Skärmhjälpen vill vi ge inte bara våra försäkringstagare utan även den breda allmänheten ett verktyg vi för en bättre hälsa.