Alla barn ska bli vinnare med digitala medier

Gustav Martner är en framgångsrik IT-entreprenör. Han är grundare av Digital Reliance som arbetar för att alla i samhället ska kunna dra nytta av fördelarna med digitala medier. Nu syns han i de korta utbildningsfilmerna omkring skärmanvändning. Han berättar om vad forskningen säger om hur olika digitala medier påverkar barn och ger förslag på olika sätt att förhålla sig till deras skärmliv.

Många ideella organisationer arbetar för barns rättigheter, både i Sverige och i världen. Gustav Martner kände att ingen av dem intresserade sig för barns digitala värld. I en tid då allt fler barn lever stora delar av sin tid där. I en värld med appar och spel som specialdesignas för att skapa beroende hos användarna. Där multinationella företag pumpar in obegripliga summor i marknadsföring riktat mot barn och ungdomar. Den värld som är Gustav Martners specialistområde.

  • Jag startade Digital Reliance för att det behövdes en ideell organisation som uteslutande arbetar med digitala medier utifrån ett mänskliga rättigheter perspektiv, säger Gustav Martner.

I samband med sina föreläsningar får Gustav ofta frågor av föräldrar om barnens skärmtid. De flesta handlar om det stora antalet timmar som barnen ägnar åt sina skärmar. Gustav menar att det till viss del är rimligt att plattformarna får betalt i tid när de erbjuder oss gratistjänster.

För det finns både positiva och negativa effekter av skärmtid, och vi vill få mer av den positiva och mindre av den dåliga.

  • Det som är problematiskt är ju att om vi inte styr över vår tid så styrs den i mångt och mycket utifrån plattformarnas affärsidéer. Och vi måste ta kontroll över hur mycket vi är villiga att ”betala”, menar han.

För att hjälpa föräldrar att föra konstruktiva samtal med sina barn om metoder för att ta kontroll över tiden tog han initiativet till Skärmhjälpen där det finns ett test som du genom att svara på frågor får en lättåskådlig sammanställning över skärmtidens roll i ditt liv. Du kan bjuda in övriga familjemedlemmar att göra testet så att ni kan jämföra resultat och prata om hur ni kan få ett bättre familjeliv. Du får även förslag på vilka av kurserna på Skärmhjälpen som kan vara bra för dig.

På Skärmhjälpen finns tio filmer på mellan fyra och 15 minuter som är gjorda för att underlätta familjesamtal. De bygger på en sammanställning av det aktuella forskningsläget och har rubriker som Sätt dig in i barnens värld, Ta tillbaka tiden och Hur mycket kan man titta på YouTube och sånt? Gustav har skrivit nästan allt i manusen tillsammans med psykologen Annika Björnsdotter och utifrån forskningssammanställningar av Pontus Wärnestål som är docent i informatik.

  • Med filmerna vill jag utbilda föräldrarna så att de kan ta sitt ansvar med att hjälpa sina barn att ta kontroll över tiden, säger han. Digitaliseringsvågen som riktade sig mot familjer kom med smartphonen. Den innebär en mycket stor utmaning för familjer där vi kommer att se vinnare och förlorare. Och vi vill ju att alla ska bli vinnare, avslutar Gustav Martner.

Om du vill se filmerna hittar du dem här.

Om Skärmhjälpen

För att på 90 sekunder få en bra förståelse för vad Skärmhjälpen är kan du se videon Skärmhjälpen – testa ditt skärmberoende.

Skärmhjälpen.se – är ett initiativ av Länsförsäkringar för att hjälpa vuxna och barn till mer välbefinnande i en digitaliserad vardag. Med Skärmhjälpen vill vi ge inte bara våra försäkringstagare utan även den breda allmänheten ett verktyg vi för en bättre hälsa.

Läs också

Hälsoportalen

Den här webbplatsen är en portal för dig som har eller funderar på att skaffa Länsförsäkringars sjukvårdsförsäkring eller Bo kvar-försäkring. Här kan du bland annat få reda på mer om försäkringen, få svar på vanliga frågor, eller ta del av digitala hälsoprogram.