Ta dig förbi dina inre hinder

PSYKOLOGI Ofta kommer alla måsten i vägen före det du vill göra. Och när det väl finns tid så saknas lusten.

Förändringen måste börja direkt

Många vet mycket väl vad de skulle vilja göra mer av i livet och vad de skulle må bra av. Och trots att man vet det kan det vara otroligt svårt att komma igång. Man väntar på det rätta tillfället eller på att man ska känna lust och motivation. En del kan ha tappat bort sunda vanor på grund av ökad belastning i livet. Den ökade belastningen kan till exempel handla om att man har små barn, sjuka föräldrar eller konflikter på arbetsplatsen.

I tider av hög belastning och ökande krav är det också lätt att tappa riktningen i livet och börja prioritera "måsten" och "borden". Man vill liksom bli klar med alla måsten för att sedan få pusta ut och då kunna vårda egna intressen såsom träning, vänner, roliga eller rogivande aktiviteter. Man fortsätter i samma höga tempo i syfte att få kontroll på situationen och dräneras på så sätt på energi.

Det ligger i människans natur att göra det som känns bäst på kort sikt, trots att konsekvenserna på längre sikt kan vara förödande. På kort sikt känns det ofta bättre att fortsätta med tvätten för att känna att man blir klar med den, trots att det på längre sikt skulle vara bättre om man gjorde något som istället gav energi, som att ta en promenad. Det rätta tillfället när alla måsten är klara kommer alltså inte. Vi kan inte heller vänta på att börja känna lust. Lusten kommer sällan först. I stället måste vi börja med förändringen och sedan kan känslan av lust komma. Du måste ofta tvinga dig lite i början. Här kommer några tips som kan hjälpa dig att komma igång:

  • Sätt upp mål
  • Planera in aktiviteten
  • Gör det till ett nöje
  • Ta hjälp av andra för uppmuntran, uppföljning och sällskap under aktiviteten
  • Identifiera hinder

Läs också

Hälsoportalen

Den här webbplatsen är en portal för dig som har eller funderar på att skaffa Länsförsäkringars sjukvårdsförsäkring eller Bo kvar-försäkring. Här kan du bland annat få reda på mer om försäkringen, få svar på vanliga frågor, eller ta del av digitala hälsoprogram.