PSYKOLOGI Om du vill förändra dina vanor och beteenden ska du utgå ifrån vad forskningen säger kring vilka mål som faktiskt är till hjälp för det. Det handlar om att sätta praktiska delmål för vardagen, och om att gå steg för steg mot bestående förändring.
Starta litet och skala upp
I mitt arbete möter jag många människor som har försökt förändra sina beteenden. De vet vad de vill men lyckas ändå inte. Det framkommer ofta att de försökt göra omfattande förändringar som de senare inte lyckats hålla i. Det spelar ingen roll vilken typ av beteendeförändring det handlar om; att börja träna, börja säga nej, ta kontakt med vänner eller sluta äta godis. Om vi sätter ribban för högt så blir det svårare att lyckas och fallet när vi misslyckas känns hårdare. När man gör förändringar måste man räkna med bakslag, det vill säga att man misslyckas ibland. Har man då satt ribban för högt kan det kännas svårt att ta nya tag igen.
För att lyckas med beteendeförändringar behöver vi sätta enkla mål, som vi faktiskt kan lyckas med. Jag brukar tänka på en kvinna som kom till mig med svår kronisk värk, som exempel på vad jag menar. Hon var inspirerad att börja träna. Hon tränade inget alls och rörde sig ytterst lite. Hon sa att hon ville börja simma tre gånger i veckan. När jag pratade med henne visade det sig att hon inte ens hade badkläder hemma. Vi kom överens om att hon till veckan därpå skulle köpa badkläder. På så sätt kunde hon börja med ett mindre delmål som hon kunde lyckas med. Det ökade hennes chanser att framöver klara av att simma tre gånger i veckan.
En tumregel att följa är att målet ska vara realistiskt (något du själv kan påverka), önskvärt (något du själv vill) och mätbart (du kan bedöma om du klarade det eller inte). Ett sätt att se till att du inte sätter för högt mål är att välja ett mål som du kan börja ta ett första steg mot redan idag. John Norcross, professor i psykologi, är expert inom fältet beteendeförändring och målsättning. Vill du få en bra guidning till hur du ska sätta mål som hjälper dig att uppnå en bestående beteendeförändring kan du se ett kort videoklipp med honom:
https://youtu.be/VKaqw_o8OlU