Lyssna på signalerna din kropp ger dig

Huvudvärk, muskelspänningar och smärtkänningar är besvär som de flesta av oss har med jämna mellanrum. Det är viktigt att uppmärksamma signalerna och ta tag i orsakerna till dem. Annars riskerar de att förvärras. Men med några enkla knep i vardagen kan de både förhindras och motverkas.

Knepen för att slippa smärta

  • Din kropp är smart, lyssna på den när den viskar så slipper du höra den skrika, var det någon vis person som sade.

Vi alla har väl någon gång suttit framför datorn och känt hur det stramar i nacken och hur huvudvärken börjar komma? Det är kroppens sätt att berätta för dig att det är dags att byta position, att ändra på något, exempelvis att rulla på axlarna, ställa dig upp, stretcha nacken lite eller bara gå några steg. Ofta lyssnar vi inte på signalerna utan sitter kvar i samma position och jobbar vidare.

Om du fortsätter att ignorera kroppens signaler kommer du på sikt att få ont. Men du har alla möjligheter att ta kroppens signaler på allvar och minska eller helt slippa värk.

Vi är designade för rörelse och stillasittande är ett hot mot vår hälsa. Försök att bryta stillasittandet var 30:e minut. Skriv upp några rörelser du kan göra, de behöver bara ta några minuter. Här har du några tips på övningar att göra, så kallad datagympa:

Datagympa

1. Skulderlyft med axelrullning bakåt - 15-20 ggr

2. Nackupprätning/dubbelhaka (uggla) - 10 ggr

3. Töjning av nackkorsetten - 2-3 ggr/sida

4. Skuggboxning med öppen hand - 10 ggr/arm

5. Hälstudsning, låt armarna hänga löst efter sidorna -10 ggr

Alternativa övningar:

6. Klappmassage på armarna

7. Yogaövning: Ligg på rygg med benen mot en vägg och slappna av i några minuter Ett annat bra tips är pinnövningar. Med ett kvastskaft kan du träna rörlighet på ett mycket effektivt sätt.

Pinnövningar

Gör övningarna 5–6 ggr/håll, sätt tekniken främst. Öka sedan succesivt upp till 12-15 stycken per övning.

  • Över och runt med pinne: Stå höftbrett med fötterna och med rak hållning genom hela rörelsen. Ta ett brett grepp på pinnen, lyft upp till rakt över huvudet, sänk se-dan långsamt ner bakom ryggen, tillbaka igen framför kroppen. Tänk på att inte skjuta fram hakan.
  • Rakt bak med pinnen bakom kroppen: Stå höftbrett med fötterna. Håll pinnen i smalt grepp och för armarna rakt bak, dra ihop skulderbladen, håll en stund och sänk till-baka armarna till utgångsläge. Tänk på att du står på hela foten och inte hamnar på tå.
  • Sidoböj med pinne: Stå axelbrett med fötterna. Håll pinnen med raka armar och fäll överkroppen åt sidan.
  • Rotation av överkropp med pinne: Stå lite mer än axelbrett med fötterna. Lägg pin-nen bakom nacken, håll armarna på pinnen. Fäll sedan i höften och rotera sida till sida. Tänk på att hålla huvud och höfter stilla.
  • ”Fällkniven”: Stå höftbrett med fötterna. Starta rörelsen med pinnen på raka armar ovanför huvudet, fäll i höften, håll en stund. Sänk sedan ner pinnen mot marken och slappna av. Pressa sedan upp armarna till öronen och räta sedan ut hela kroppen.

Lycka till!

Läs också

Hälsoportalen

Den här webbplatsen är en portal för dig som har eller funderar på att skaffa Länsförsäkringars sjukvårdsförsäkring eller Bo kvar-försäkring. Här kan du bland annat få reda på mer om försäkringen, få svar på vanliga frågor, eller ta del av digitala hälsoprogram.