Låt dig inte luras – planera!

KOST Grunden för att få till bättre kostvanor är att planera sina matinköp, med veckomatsedel och lista för basinköp. Sedan gäller det att ta bort risker för att det ska gå snett i butiken. Här får du hjälp med hur du ska göra och vad som bör stå på listan.

Bättre kost börjar med bättre inköp

Det du lägger i din varukorg är det som förr eller senare hamnar i din mun. Därför är det bra att lägga tid på att planera. Börja med att kolla igenom vad du har i skafferi, kyl och frys. Fundera sedan på hur frukost, lunch, mellanmål och middag ska se ut under veckan. Gör en veckomatsedel. Skriv en inköpslista och håll dig till den, och inte minst, handla inte när du är hungrig.

När du väl är i affären så ta dig tid att jämföra varor. Koncentrera dig på en avdelning i taget för att bekanta dig med varorna och vilket utbud som finns. Du behöver inte ta alla avdelningar vid ett och samma tillfälle, utan ta en varje gång du handlar. Till slut har du bra koll på affärens utbud.

Om du exempelvis börjar i brödavdelningen, kika på innehållsförteckningarna. Om socker kommer tidigt i förteckningen finns det kanske ett annat bröd att välja. Innehållsdeklarationen fungerar nämligen så att det som står först är det som produkten innehåller mest av och sedan i fallande ordning. Hitta gärna bröd med hela kärnor och frön. Det ger mer fibrer och en bättre mättnadskänsla.

Exempel på vad som kan vara bra att ha hemma: ägg, naturell yoghurt, keso, frukt nötter, bönor, avokado, tomater, morötter, oliver, fetaost, haloumiost och frysta grönsaker som exempelvis broccoli, blomkål och ärtor. Även tonfisk, lax, kyckling och bär är bra varor att ha i frysen.

Fokusera på att förbättra ett mål i taget, exempelvis frukosten, och jobba in bra vanor där. Sedan går du vidare till mellanmålen och efter det lunch och middag.

Läs också

Hälsoportalen

Den här webbplatsen är en portal för dig som har eller funderar på att skaffa Länsförsäkringars sjukvårdsförsäkring eller Bo kvar-försäkring. Här kan du bland annat få reda på mer om försäkringen, få svar på vanliga frågor, eller ta del av digitala hälsoprogram.