Hantera dina tankar och känslor

PSYKOLOGI Livet är som en bussresa. Ibland kliver det på jobbiga typer som tar mycket plats. På samma sätt kan jobbiga tankar och känslor ta allt för mycket plats. Lyckligtvis finns det metoder för att hantera dina medpassagerare.

LBli ditt livs chaufför

För att lyckas med ett förändringsarbete behöver man hantera jobbiga tankar och känslor som dyker upp. När vi gör det som känns lättast just nu (till exempel äta godis nu istället för att börja laga mat) kommer jobbiga, ifrågasättande tankar och känslor av rastlöshet, irritation och ångest.

För att illustrera hur tankar och känslor fungerar kan vi använda ett enkelt tankeexperiment. Jag ber dig att inte tänka på en rosa elefant. Du får tänka på vad som helst förutom en rosa elefant.

Hur gick det? De allra flesta får genast upp en bild av en rosa elefant. Ju mer fokuserad man är på tankarna eller känslorna som man inte vill ha, desto mer tänker man på dem.

Det fungerar alltså inte att bli av med jobbiga känslor eller tankar genom att försöka undvika eller kämpa emot dem. Istället kan det vara bra att ha ett fungerande sätt att förhålla sig till dem så att de inte blir större.

Hjärnan är som en tankemaskin. Hela tiden producerar den nya tankar. I mitt arbete som psykolog använder jag mig ibland av metaforer (bilder) för att illustrera hur tankar och känslor fungerar. En av dem som jag tycker speciellt mycket om kallas Bussmetaforen.

Tänk dig att du är busschaufför, på samma sätt som du ju är “chaufför i ditt eget liv”. Föreställ dig hur du kör bussen i en riktning mot det som du tycker är viktigt i livet. Du behöver ibland stanna för att ta upp passagerare. Passagerarna är dina tankar och känslor. Vissa är trevliga och glada. Andra är sura, ilskna och luktar illa. De otrevliga passagerarna (tankar och känslor) skriker, knuffas och stör på bussen.

I dessa lägen händer det att du blir så störd av de otrevliga passagerarna att du stannar bussen. Du går fram till passagerarna och säger åt dem att de får kliva av. Det brukar bli en ganska långvarig argumentation med de otrevliga passagerarna. Under tiden står bussen stilla. Till slut kanske du får dem att kliva av. Men några hållplatser senare kanske de kliver på igen.

Ibland händer det att du försöker få tyst på de otrevliga passagerarna genom att låta deras önskemål få styra vart du kör. Så länge du kör åt det håll som de vill håller de sig tysta. Det leder dock ofta till att du kör vilse, inte vet vart du är på väg och inte längre tycker att det är så kul att köra bussen.

Ta en liten stund nu och fundera på hur du tror att man behöver göra för att kunna köra bussen dit man vill, trots att det finns otrevliga passagerare som kliver på.

Här kommer svaret: Det man behöver öva på är att låta dem kliva på och låta dem störa, irritera och så vidare. Och sen, förr eller senare, så kliver de av. För det är så tankar och känslor fungerar; de kommer och de går. Och det går inte att kontrollera. När vi försöker kontrollera dem så blir det som i bussmetaforen, antingen sätts livet på paus medan man kämpar mot dem, eller så låter man dem styra sitt liv.

Jag kan tipsa om ett kort och roligt youtube-klipp som också illustrerar detta:

https://youtu.be/NdaCEO4WtDU

Prova gärna att se dina tankar och känslor som passagerare. Låt dem komma och gå, samtidigt som du gör sådant som du finner meningsfullt och styr bussen i en riktning mot sådant som du värderar högt i livet. På detta sätt kan du öva på att göra det du vill (för din hälsa) även i närvaro av jobbiga tankar och känslor.

Läs också

Hälsoportalen

Den här webbplatsen är en portal för dig som har eller funderar på att skaffa Länsförsäkringars sjukvårdsförsäkring eller Bo kvar-försäkring. Här kan du bland annat få reda på mer om försäkringen, få svar på vanliga frågor, eller ta del av digitala hälsoprogram.