Från tanke till förändring

PSYKOLOGI Psykologen Emelie Wagner använder KBT som metod för att bryta invanda beteenden. Varje dag hjälper hon människor att skapa goda vanor, som att äta nyttigt och träna regelbundet.

Beteendeförändringar kräver mer än kunskap

I mitt arbete som psykolog träffar jag ofta människor som vet vad de borde göra annorlunda för att bli hälsosammare men ändå har svårt att nå hela vägen fram. Kunskap om kost och motion är bra men endast information räcker sällan för att leda till livsstilsförändringar.

Det är här som psykologin kommer in. Jag arbetar varje dag med att hjälpa människor att göra beteendeförändringar. Metoden fungerar lika bra oavsett vad det handlar om. Det kan vara att börja ta promenader, äta mer grönsaker, kommunicera bättre med sin partner, hantera stress bättre etc.

Metoden som jag arbetar med baseras på KBT (kognitiv beteendeterapi) och går i linje med hälsoprogrammet ”Kost och motion”.KBT är en evidensbaserad metod med ett helhetsperspektiv på människan. Man arbetar med tankar, känslor, fysiologi och beteende.

KBT är en evidensbaserad metod med ett helhetsperspektiv på människan. Man arbetar med både tankar, känslor, fysiologi och beteende.

I den här artikelserien kommer ni att få ny kunskap, användbara verktyg och tips för att ni ska kunna lyckas med de livsstilsförändringar ni vill ta er an. Det är inte är lätt att göra förändringar men jag vet att det går att ta sig över motstånd och hinder och jag vet hur fantastiskt det känns att lyckas. Det första som behövs är nyfikenhet och intresse att våga ge det en chans.

Läs också

Hälsoportalen

Den här webbplatsen är en portal för dig som har eller funderar på att skaffa Länsförsäkringars sjukvårdsförsäkring eller Bo kvar-försäkring. Här kan du bland annat få reda på mer om försäkringen, få svar på vanliga frågor, eller ta del av digitala hälsoprogram.