Enkla knep för att göra nyttiga val

KOST Några få grundregler gör det enkelt att äta hälsosamt. Det blir ganska lätt att välja rätt i affären eller på restaurangen. Steg för steg får du till allt mer varierande måltider och mellanmål som gör dig friskare, starkare och gladare.

Tumreglerna för bättre käk

Frågan om vad som är nyttigt och vad som är onyttigt har inget entydigt svar. Det finns inte ett rätt sätt när det gäller kost. Hur ofta och i vilken mängd du äter ett specifikt livsmedel är givetvis avgörande. Vi har dessutom olika förutsättningar när det gäller arvsanlag, fysiska grundförutsättningar, hur aktiva vi är och vilka mål vi sätter upp. Kosten ser självklart inte likadan ut för den vars mål är att ”bara” må bra som för en elitidrottare.

Det viktigaste är att du utgår från dig själv, lyssnar på din kropp och gör medvetna val. Unna dig själv att äta mat du tycker om och får god energi av, som du känner dig stark och pigg av efter att du har ätit.

Förutom det generella rådet att lyssna på din kropp och de signaler den ger är det bra att använda så ”rena” och oprocessade varor som möjligt. Ett bra tips är att vara nyfiken på innehållsdeklarationen. Är den mycket lång och innehåller en mängd ingredienser, vars namn du inte ens kan uttala, kanske det finns ett annat alternativ.

Nästa tips är att tänka i regnbågens alla färger. Exempelvis kan du köpa en grön avokado, röda tomater, orange paprika, gul lök, lila plommon, blåbär och vitkål, eftersom de olika färgerna signalerar att du får i dig olika typer av vitaminer. Tänk också på att variera din kost och anpassa den efter fysisk prestation.

En utmaning du alltid kan göra är att köpa en grönsak du inte tidigare ätit. Googla sedan tips på hur du kan använda den i en måltid.

Snabblänkar

Läs också

Hälsoportalen

Den här webbplatsen är en portal för dig som har eller funderar på att skaffa Länsförsäkringars sjukvårdsförsäkring eller Bo kvar-försäkring. Här kan du bland annat få reda på mer om försäkringen, få svar på vanliga frågor, eller ta del av digitala hälsoprogram.