Att äta så att träningen ger effekt

KOST Om du tränar för att gå ner i vikt ska du äta ordentligt och rätt. Samma sak gäller oavsett varför du tränar. Det finns flera trix och vanor att ta till för att träningen ska bli behaglig och få avsedd effekt. Oftast behövs inga kosttillskott eller energidrycker - bara lite smartness.

Anpassa kosten efter aktiviteten

Det är inte sällan jag får frågan av mina kunder: Vad ska jag äta innan jag tränar och vad ska jag fylla på med efter passet?

Vad du behöver äta före träning beror på hur du ätit tidigare under dagen, vad du ska träna och vilken tid på dygnet det ska ske. Även vad du vill ha ut av din träning spelar roll. Är målet att bygga styrka, gå ner eller upp i vikt eller förbättrad kondition?

Om du exempelvis ska ta en morgonpromenad, lugnare springtur eller ett yogapass behövs oftast inga större förberedelser. Ett glas vatten, en kopp kaffe eller te och kanske en frukt. Det beror också på hur van du är med träning på morgonen och hur känslig du är för svängningar av blodsockret. Det är en vanesak att träna på morgonen utan att äta frukost innan. De allra flesta klarar det fint och många upplever att det är skönt att inte ha frukosten skumpande i magen.

Ska du träna på lunchen kan det vara bra med ett lättare mellanmål som exempelvis ett ägg eller en frukt och några nötter innan träningen. Sedan äter du lunchen efter att träningen är avklarad. Samma gäller om du ska träna på eftermiddagen före middagsmaten.

När det gäller påfyllning av energi efter avslutat träningspass får även det anpassas efter vilken typ av aktivitet du ägnat dig åt och vilken tid på dygnet det är. Det du generellt kan tänka på är att fylla på med protein för det är ju proteinet som behövs för muskelreparation och uppbyggnad, lägg till fett för bra mättnad och bra kolhydrater för ny energi och frukt, bär och grönsaker för vitaminer och mineraler. Om du vet med dig att det tar lite tid innan du är hemma och kan fixa mat så är en banan eller annan frukt en god ide att ha med sig att äta direkt efter passet.

Vill du gå ner i vikt gäller det att inte falla i fällan att äta för lite. Då kan konsekvensen bli att du inte orkar träna ordentligt eller frestas att äta mindre nyttiga saker. Men du ska inte heller luras att tro att ”nu när jag tränat kan jag äta lite extra av det ena och andra”. Vill du gå ner i vikt behöver du förbruka mer än du äter.

Tränar du på kvällen och det är nära sänggående kan du tänka på att måltiden bör innehålla mestadels protein. Du ska strax sova och kroppen behöver inte mycket energi i form av kolhydrater. Då kan du äta lite kyckling, eller laxfilé, med en sallad. Eller kanske äggröra eller en burk makrill i tomatsås.

Jag tror på att äta riktig och bra mat och är ingen förespråkare för måltidsersättning, proteinpulver och liknande. Givetvis kan det finnas tillfälle när det är ett alternativ.

Läs också

Hälsoportalen

Den här webbplatsen är en portal för dig som har eller funderar på att skaffa Länsförsäkringars sjukvårdsförsäkring eller Bo kvar-försäkring. Här kan du bland annat få reda på mer om försäkringen, få svar på vanliga frågor, eller ta del av digitala hälsoprogram.