Tips från psykologen: så orkar du träna trots artrossmärta

Artros kommer ofta smygande. Smärtorna kommer och går. Det kan vara lätt hänt att undvika att träna när man har ont. Men artros behandlas bäst med fysisk aktivitet. Därför är det viktigt att du förhåller dig till smärtan på ett klokt sätt. Psykologen Emelie Wagner ger dig vägledning.

Artros behandlas bäst med fysisk aktivitet. Trots vetskap om detta är det ofta ett stort steg för någon med långvarig smärta att börja röra sig, trots att det gör ont. När man börjar känna av smärta vill man naturligt undvika rörelse som gör att man känner av smärtan mer. Jag har i mitt arbete som psykolog mött många personer med artros eller annan långvarig smärta som på grund av detta hamnar i en mer och mer passiv livsstil. På kort sikt kan det kännas som det bästa att undvika rörelse och träning men på längre sikt förvärrar det artros. Rörelserädsla är vanligt bland personer med långvarig smärta och man kan behöva hjälp av både fysioterapeut och psykolog för att komma över det. Man bör alltid börja med att ta hjälp av fysioterapeut för att få utredning och vägledning i hur man ska träna och hur mycket smärta man ska acceptera.

Att undvika sådant som smärtar, oavsett om det är en fysisk rörelse eller en tanke, är ofta den automatiska reaktionen för oss människor. Vi gör som bekant det som känns lättast just nu, även om det kan komma att bli sämre på längre sikt. När man ska börja träna och röra sig trots att det smärtar så kan man behöva hitta sätt att hantera smärtupplevelsen, men även katastroftankar och känslor som väcks i samband med det. Med hjälp av viss mindfulness och självhjälpslitteratur kan du finna verktyg för detta. Tips på självhjälpsböcker:

  • “Att leva med smärta: ACT som livsstrategi” av Rikard Wicksell
  • “Släpp taget om smärtan” av Dahl och Lundgren

Missa inte dina hälsofrämjande tjänster

Du vet väl att du som har en sjukvårdsförsäkring eller en Bo kvar-försäkring alltid har tillgång till hälsofrämjande tjänster? De består bland annat av en hälsoprofil, KBT-baserade hälsoprogram och samtalsstöd. För dig som är chef finns även ett särskilt chefsstöd, där du kan få hjälp i medarbetar- och ledarskapsfrågor.

Snabb och trygg vård med vår sjukvårdsförsäkring

Med vår sjukvårdsförsäkring får du och dina medarbetare snabb specialistvård, effektiv rehabilitering och tillgång till hälsofrämjande tjänster. Det skapar långsiktig trygghet för både medarbetare och företag.

Läs mer om sjukvårdsförsäkring

Läs också

Hälsoportalen

Den här webbplatsen är en portal för dig som har eller funderar på att skaffa Länsförsäkringars sjukvårdsförsäkring eller Bo kvar-försäkring. Här kan du bland annat få reda på mer om försäkringen, få svar på vanliga frågor, eller ta del av digitala hälsoprogram.