Stela axlar och huvudvärk

Amanda och Frida tar sig an ett vanligt problem för många, framförallt kontorsarbetare - stela axlar och huvudvärk som tycks komma utan orsak. De beskriver orsakerna och förklarar hur du relativt enkelt kan slippa besvären.

Långvarigt stillasittande och ensidiga rörelser under längre tid kan skapa smärta i områden som nacke, axlar och rygg. Blodcirkulationen i vävnaden minskar, hopsjunkna sittpositioner försätter leder i ogynnsamma ytterlägen och muskler stelnar eller tänjs ut. Till slut säger kroppen ifrån att den inte orkar mer genom att signalera smärta – en signal på att det är dags att göra en förändring!

TIPS PÅ GOD HÅLLNING:

  • sittbensknölar mot stol
  • fötter mot golv
  • lång och rak rygg
  • hakan lätt riktad in mot bröstkorgen

Det viktigaste är att du varierar din position mellan sittande och stående. Du kan sitta som en säck potatis för en stund, bara inte för länge. Det är dock ingen dum idé att påminna dig själv om att sitta med god hållning då och då. Med pausgympa får muskler aktiveras, blodcirkulationen i kroppen öka och hjärnan blir piggare. En bra förhållningsregel är 25 minuter effektivt arbete, 5 minuter paus.

PAUSGYMPA:

  • tåhävningar vid skrivbordet
  • plocka äpplen från taket
  • spänn/slappna av axlar
  • rulla axlar
  • sitt i huksittande

En smärtande rygg efter en dag på byggarbetsplatsen?

Vid fysiskt belastande arbeten kan det ses som en självklarhet att träna för att hålla kroppen i trim. Det handlar dock inte om att vara så vältränad som möjligt, utan om att ha en stark och frisk kropp som klarar av de påfrestningar som den utsätts för.

Nedsatt aktivitet i den djupa stabiliserande muskulaturen i mage och rygg kan leda till en ogynnsam hållning och skapa bekymmer i rygg. Vid ogynnsam hållning blir vissa muskler korta och starka. Andra blir långa och svaga. De korta och starka musklerna blir tillslut uttröttade och då också svaga. Detta kan leda till smärta och kroppen kan inte arbeta utifrån bästa möjliga förmåga. Att ha starka stabiliserande muskler i mage och rygg gör hela kroppen starkare.

Känner du dig stel och trött efter en arbetsdag är daglig rörlighetsträning en enkel medicin, för att öka blodcirkulation i ryggens muskler, och minska stelhet.

Läs också

Hälsoportalen

Den här webbplatsen är en portal för dig som har eller funderar på att skaffa Länsförsäkringars sjukvårdsförsäkring eller Bo kvar-försäkring. Här kan du bland annat få reda på mer om försäkringen, få svar på vanliga frågor, eller ta del av digitala hälsoprogram.