Så skapar en ergonom ett effektivt arbetsmiljöarbete

Tillsammans med en ergonom kan företagaren effektivt och med små medel hjälpa sina medarbeta att förebygga skador. Bara att använda den utrustning de redan har för att få in mer rörelse och variation i vardagen gör stor skillnad. I denna intervju förklarar naprapaten och ergonomen Anders Jansten hur det går till.

Många tror att ergonomi är en fråga om att sitta rätt på en kontorsstol, med bra belysning, dataskärmen i rätt läge, på ett höj och sänkbart skrivbord. Anders Jansten säger att det visserligen är en bra grund, men inte tillräckligt, och att det är ett gammaldags tänk.

  • Numera vet vi att det är att man har varierande arbetsställningar och rör på sig under dagen som är det viktiga för att undvika belastningsskador, förklarar Anders. Vi talar om ”next position is the best position”. Det viktiga är att hela tiden ändra läge. För de flesta kräver det en beteendeförändring, säger han.

Anders arbetar mest med kontorsanställda. Han påpekar att de flesta har bra utrustning men sitter rakt upp och ned större delen av arbetsdagen.

  • För att få till beteendeförändringar på en arbetsplats kan jag inte kliva in och börja peka på saker som man bör ändra på, ställa saker tillrätta och ändra sådant som ser tokigt ut, säger han. När jag tar ett uppdrag vill jag inleda med att hålla en föreläsning om hur kroppen påverkas av att vara i olika arbetspositioner. Jag förklarar vad som händer i ryggen, musklerna, diskarna, ligamenten och hur inflammationer uppstår när man spänner sig och inte varierar sin arbetsposition tillräckligt, förklarar Anders Jansten.

Efter föreläsningen pratar han med varje medarbetare vid deras respektive arbetsplatser.

  • De får berätta hur de brukar arbeta och vi tittar på olika höjdinställningar på bord och stolar och pratar om hur de kan få bättre variation i sina arbetspositioner. Det beror ju även mycket på hur deras arbetsdagar ser ut, bland annat hur mycket av tiden som de arbetar med datorn eller lutade över en patient eller vid en arbetsbänk. Vi ser även till om det behövs extra ergonomiska hjälpmedel, berättar han.

Anders dokumenterar samtalen och sammanställer en rapport som presenteras för uppdragsgivaren. Rapporten är sedan en del av deras systematiska arbetsmiljöarbete. För att vara aktuella tycker Anders att sådana här genomgångar bör ske med 2–3 års mellanrum.

Många arbetar hemifrån stora delar av sin arbetstid. Då använder de kanske de stolar, bord och lampor som finns att tillgå. Anders påpekar att det är vanligt att släpa hem sin laptop och sitta hukad över den i timmar.

  • Med små relativt billiga hjälpmedel som kan plockas undan när du är klar kan du få en bra arbetsmiljö, säger han. Se gärna till att ha ett datorstöd och ett separat tangentbord så du en bättre vinkel på nacken. Oftast har man inte en kontorsstol utan någon form av köksstol och då kan man lägga en balanskudde på den, för då blir det automatiskt så att man varierar sin arbetsställning, förklarar Anders.

Anders vill gärna rekommendera småföretagare att låta en ergonom göra en arbetsplatsgenomgång.

  • Det är inte en särskilt dyr tjänst och man kan göra det mesta som vi rekommenderar med ganska små förändringar, säger han. Kanske att man till och med låter bli att köpa ergonomiska hjälpmedel som man tänkt, för det är oftast onödigt, avslutar Anders Jansten.

Adolf Fredriks Fysiocenter

Anders Jansten är leg naprapat och ergonom på Adolf Fredriks Fysiocenter i Stockholm, som är en av klinikerna i det nationella nätverk av vårdgivare du har tillgång till genom din sjukvårdsförsäkring hos Länsförsäkringar.

Missa inte dina hälsofrämjande tjänster

Du vet väl att du som har en sjukvårdsförsäkring eller en Bo kvar-försäkring alltid har tillgång till hälsofrämjande tjänster? De består bland annat av en hälsoprofil, KBT-baserade hälsoprogram och samtalsstöd. För dig som är chef finns även ett särskilt chefsstöd, där du kan få hjälp i medarbetar- och ledarskapsfrågor.

Snabb och trygg vård med vår sjukvårdsförsäkring

Med vår sjukvårdsförsäkring får du och dina medarbetare snabb specialistvård, effektiv rehabilitering och tillgång till hälsofrämjande tjänster. Det skapar långsiktig trygghet för både medarbetare och företag.

Läs mer om sjukvårdsförsäkring

Läs också

Hälsoportalen

Den här webbplatsen är en portal för dig som har eller funderar på att skaffa Länsförsäkringars sjukvårdsförsäkring eller Bo kvar-försäkring. Här kan du bland annat få reda på mer om försäkringen, få svar på vanliga frågor, eller ta del av digitala hälsoprogram.