Så hanterar du ryggsmärta

Ryggsmärta är vanligt. Faktiskt så pass vanligt att upp till 80% av Sveriges befolkning någon gång under sin livstid drabbas. Fysioterapeuter träffar flera gånger varje dag personer som har ont i sin rygg. Majoriteten av dessa har ofta ett stillasittande arbete och också en stillasittande fritid. Men vi träffar även på dem som har tunga jobb och har på grund av detta fått ont i ryggen.

Vad beror din ryggsmärta på?

Ryggen består av 25 kotor. Sju av dessa finns i nacken, tolv i bröstryggen och fem i ländryggen. Nedanför ländryggskotorna sitter korsbenet som består av fem stycken sammanväxta kotor. Ryggraden avslutas med svanskotan som också den består av sammanvuxna kotor. Mellan varje kota finns diskar som har en stötdämpande funktion. Runt ryggraden har vi också såklart muskler! Dels djup muskulatur som vi ofta kallar för hållningsmuskler, och dels större muskler som sitter ytligare och som vi främst använder då vi utför en tyngre uppgift.

Den vanligaste formen av ryggsmärta börjar ofta med en känsla av trötthet i ryggen, som gradvis ökar. Värker tilltar oftast vid belastning. Något som många också har varit med om är akuta ryggskott. Det har ofta förekommits av småkänningar i ryggen under en längre tid, och debuterar ofta i samband med ett lyft eller sidovridning. Dessa ryggsmärtor beror oftast på svaghet i ryggens muskulatur kombinerat med ensidig belastning, och är något som förbättras av träning.

Något som också kan leda till smärta är ett diskbråck. Det innebär att det har blivit en spricka i en disk och diskens geléiga innandöme sipprar ut. Detta ger ofta symptom som ryggsmärta inklusive utstrålande värk i ben. Ibland får man också nedsatt känsel och muskelkontroll i ben. Diskbråck är något som oftast läker av sig själv. Läkningstiden påskyndas ofta med individanpassad träning. Faktum är också att många får ett diskbråck utan att få ont.

EN FYSIOTERAPEUT KAN HJÄLPA DIG MED DIN RYGGSMÄRTA

Har du något av följande symptom ska du dock söka akut

  • Inte kan kontrollera blåsan
  • Har nedsatt känsle i ljumskar/underliv
  • Har feber eller känner dig ordentligt sjuk

Rör på dig trots din ryggsmärta

Det är inte farligt att röra på dig när du känner av ländryggssmärta. Tvärtom är det bara positivt! Ett bra recept är korta stunder av rörelse som genomförs ofta, hellre än långa stunder och sällan. 30 minuters promenad eller enkla rörlighetsövningar för ländryggens muskler samt stretchövning för framsida lår är enkla knep att ta till.

Stretchövningar vid ländryggssmärta

!stretchovningar.jpeg

Missa inte dina hälsofrämjande tjänster

Du vet väl att du som har en sjukvårdsförsäkring eller en Bo kvar-försäkring alltid har tillgång till hälsofrämjande tjänster? De består bland annat av en hälsoprofil, KBT-baserade hälsoprogram och samtalsstöd. För dig som är chef finns även ett särskilt chefsstöd, där du kan få hjälp i medarbetar- och ledarskapsfrågor.

Snabb och trygg vård med vår sjukvårdsförsäkring

Med vår sjukvårdsförsäkring får du och dina medarbetare snabb specialistvård, effektiv rehabilitering och tillgång till hälsofrämjande tjänster. Det skapar långsiktig trygghet för både medarbetare och företag.

Läs mer om sjukvårdsförsäkring

Läs också

Hälsoportalen

Den här webbplatsen är en portal för dig som har eller funderar på att skaffa Länsförsäkringars sjukvårdsförsäkring eller Bo kvar-försäkring. Här kan du bland annat få reda på mer om försäkringen, få svar på vanliga frågor, eller ta del av digitala hälsoprogram.