Hur du släpper taget om smärtan

Att ge upp kampen mot långvarig smärta kan öka dina möjligheter att göra saker som fyller ditt liv med glädje. Psykologen Emelie Wagner förklarar hur du med ACT (Acceptance and commitment therapy) kan lära dig att skilja på smärta och lidande i ditt liv.
  • Många med långvarig smärta har redan kämpat mycket för att bli av med smärtan.
  • Kampen för att bli av med smärtan har ofta gjort att man satt “livet på paus” och tänker att man skall trycka på ”play” igen när smärtan upphört.
  • Ett första steg för att hitta ett sätt att leva med smärtan är att klargöra vad som verkligen är viktigt i livet, för just dig.

Om du har haft smärta en längre tid har du kanske gått igenom flera utredningar inom vården, provat smärtlindrande mediciner, eller kanske alternativa behandlingar såsom kiropraktik, akupunktur, massage eller investerat i en ny säng eller liknande. Många av de personer som lider av långvarig smärta som jag har träffat har redan gjort mycket för att försöka bli av med smärtan. I vissa fall har en del av dessa försök hjälpt lite grann, eller i alla fall tillfälligt kunnat mildra smärtan. Men på längre sikt har det sällan hjälpt människor att verkligen bli helt fria från att ha ont.

Ibland kan just dessa “försök” att bli av med smärtan göra att man fortsätter leva ett mer begränsat liv. Man har ofta satt många livsmål och aktiviteter på paus och väntar på att man ska bli som förr för att kunna sätta igång livet igen. Just detta förhållningssätt påverkar den mentala hälsan och smärtans konsekvenser på ett negativt sätt. När jag talar med människor om detta reagerar många med att undra om man bara ska ge upp och att man inte kan förstå hur det någonsin skulle kunna bli bra. Andra känner sig missförstådda och är rädda för att man försöker förminska smärtan och insinuera att “det bara sitter i huvudet”. Men var lugn, jag vet att du inte hittar på smärtan och jag menar inte att du ska ge upp hoppet. Men för att hitta ett annat förhållningssätt till smärtan behöver du ge upp kampen mot smärtan. Det handlar om att hitta ett sätt att leva med smärtan istället för att kämpa mot den.

Inom ACT skiljer man på smärta och lidande

Smärtan är den faktiska värken som du känner i kroppen medan lidandet är allt det du upplever som en konsekvens av smärtan; allt du gör för att kontrollera smärta, allt du slutat göra på grund av smärtan och alla de jobbiga känslor som smärtan för med sig. Och även om själva smärtan är stark så är det ofta “lidandet” som tagit över mer i livet. Och det är “lidandet”, det vill säga hur vi hanterar, förhåller oss till, och agerar i närvaro av smärta, som vi faktiskt kan förändra.

Ett första steg för att ändra förhållningssättet är att se över och förtydliga vad som verkligen är viktigt för dig i ditt liv. Många med långvarig smärta har slutat med aktiviteter som varit viktiga för dem. Det kan vara jobbigt att behöva se att en del aktiviteter kanske inte är möjliga för dig att fortsätta med på grund av värken. Men troligtvis är det något större mer övergripande värde som är viktigt för dig och genom att förtydliga det så kan du lättare hitta andra sätt att gå i samma riktning.

Det finns även många bra självhjälpsböcker där du kan få vägledning i detta. En av dessa heter “Släpp taget om smärtan”, vilket jag använde som titel till dagens artikel. Boken är skriven av JoAnne Dahl och Tobias Lundgren, psykologer och forskare specialiserade på ACT och långvarig smärta. Boken finns inte att köpa ny, men går att finna begagnad eller på bibliotek.

Missa inte dina hälsofrämjande tjänster

Du vet väl att du som har en sjukvårdsförsäkring eller en Bo kvar-försäkring alltid har tillgång till hälsofrämjande tjänster? De består bland annat av en hälsoprofil, KBT-baserade hälsoprogram och samtalsstöd. För dig som är chef finns även ett särskilt chefsstöd, där du kan få hjälp i medarbetar- och ledarskapsfrågor.

Snabb och trygg vård med vår sjukvårdsförsäkring

Med vår sjukvårdsförsäkring får du och dina medarbetare snabb specialistvård, effektiv rehabilitering och tillgång till hälsofrämjande tjänster. Det skapar långsiktig trygghet för både medarbetare och företag.

Läs mer om sjukvårdsförsäkring

Läs också

Hälsoportalen

Den här webbplatsen är en portal för dig som har eller funderar på att skaffa Länsförsäkringars sjukvårdsförsäkring eller Bo kvar-försäkring. Här kan du bland annat få reda på mer om försäkringen, få svar på vanliga frågor, eller ta del av digitala hälsoprogram.