Att styra sina tankar bort från smärta

Med rätt prioriteringar och metoder för att hantera sina tankar och känslor kan man leva ett aktivt och händelserikt liv trots smärtor. Psykologen Emelie Wagner ger dig olika tips för att få pauser från smärtan och hantera upplevelsen av smärta.

  • Smärta kan begränsa vad du kan göra men ofta går det att hitta nya sätt att göra saker som känns viktiga och lösningar finns inte sällan "utanför boxen".
  • När man utmanar väl etablerade vanor och föreställningar så dyker ofta jobbiga tankar och känslor upp.
  • Mindfulness är en metod som kan hjälpa dig att hantera dessa tankar och känslor så att de inte behöver hindra dig.

I artikeln om hur du släpper taget om smärta uppmuntrade jag till att ta dig tid att gå igenom vad som är viktigt i livet. Genom att komma i kontakt med mer övergripande värden i livet kan du lättare identifiera nya aktiviteter och mål som är i linje med dina övergripande värderingar. Detta även om man inte kan göra samma aktiviteter som man gjorde förr, innan den ovälkomna gästen från filmklippet i artikel 1 dök upp. Ett exempel på något man värderar som viktigt kan vara att spendera tid i naturen. Förr kanske du kunde springa och träna på ett sätt som inte fungerar nu. Många gånger finns ändå andra sätt. Kanske det går bättre att cykla? Eller att åka längdskidor? Våra föreställningar om vad som är möjligt eller omöjligt eller hur vi egentligen önskar att det var (som livet var innan man fick smärta) ställer ofta till det för oss. Det blir därmed avgörande att vi kan hantera dessa föreställningar för att de inte ska hindra oss att göra sådant som är viktigt i livet.

Låt inte dina känslor styra dig

När vi utmanar oss själva och gör saker som vi inte är vana vid kommer negativa tankar och känslor att göra sig hörda. Att till exempel gå på ett kalas och be om att få gå undan i ett annat rum och vila under kvällen skulle eventuellt vara ett sätt att kunna delta i kalaset. Om det är något nytt så kommer hjärnan kanske med många anledningar till varför det inte blir bra. Det kommer kunna kännas obekvämt och kanske pinsamt. Tankar om vad andra ska tycka och tänka kan kännas så påfrestande att det är lätt att bestämma sig för att låta bli kalaset. Men om man kan hitta ett sätt att låta tankarna och känslorna vara där utan att behöva följa vad de säger så kan man göra mer av sådant som är viktigt för en.

Mindfulness är en metod som har visat sig kunna hjälpa människor att hantera tankar och känslor på ett annat sätt. Mindfulness kallas även medveten närvaro. I motsats till att göra saker automatiskt handlar medveten närvaro om att avsiktligt uppmärksamma det vi kan ta in genom våra sinnen. Du är ju inte dina tankar. Tankarna är inte heller sanningar, även om det kan kännas så. Tankar och känslor är i hög grad inlärda och automatiska. Hjärnan är som en tankemaskin. Hela tiden gör den nya tankar. Vissa tankar tycker vi om och andra väcker jobbiga känslor.

Med hjälp av mindfulness kan du lära dig att notera istället för att agera på tankar, känslor och även på din smärta. Metoden är effektiv och forskning visar att det hjälper många, men det kräver träning. Mindfulness kan hjälpa dig att i högre grad kunna fokusera på det du vill fokusera på. Om du vill prova på mindfulness kan jag rekommendera dig att hitta en smartphone-app för att få inspiration och guidning. Två appar som jag har provat och gillar är ”Headspace” och “Jag-Här-Nu”.

Det går att få paus från smärtan

Vi människor kan inte ta in hur många intryck och sinnesförnimmelser som helst samtidigt. Om du är engagerad i något som du verkligen gläds åt kommer du inte att känna smärtan lika mycket som du gör om du sitter i soffan och inte gör något. Det betyder alltså inte att smärtan är borta när du gör något du är engagerad i, bara att du inte kan känna av den på samma sätt. Som med så mycket annat kan detta användas på bra och mindre bra sätt. Vissa personer är så engagerade i sitt jobb att de inte känner av smärtan under arbetstid men kollapsar när de kommer hem. Då blir det sällan bra på lite längre sikt. Men genom att fortsätta engagera sig i sådant som man tycker är viktigt kan göra att man får en naturlig paus från smärtan, utan att man “stänger av” eller undviker smärtan.

Missa inte dina hälsofrämjande tjänster

Du vet väl att du som har en sjukvårdsförsäkring eller en Bo kvar-försäkring alltid har tillgång till hälsofrämjande tjänster? De består bland annat av en hälsoprofil, KBT-baserade hälsoprogram och samtalsstöd. För dig som är chef finns även ett särskilt chefsstöd, där du kan få hjälp i medarbetar- och ledarskapsfrågor.

Snabb och trygg vård med vår sjukvårdsförsäkring

Med vår sjukvårdsförsäkring får du och dina medarbetare snabb specialistvård, effektiv rehabilitering och tillgång till hälsofrämjande tjänster. Det skapar långsiktig trygghet för både medarbetare och företag.

Läs mer om sjukvårdsförsäkring

Läs också

Hälsoportalen

Den här webbplatsen är en portal för dig som har eller funderar på att skaffa Länsförsäkringars sjukvårdsförsäkring eller Bo kvar-försäkring. Här kan du bland annat få reda på mer om försäkringen, få svar på vanliga frågor, eller ta del av digitala hälsoprogram.