Med rätt prioriteringar och metoder för att hantera sina tankar och känslor kan man leva ett aktivt och händelserikt liv trots smärtor. Psykologen Emelie Wagner ger dig olika tips för att få pauser från smärtan och hantera upplevelsen av smärta.
I artikeln om hur du släpper taget om smärta uppmuntrade jag till att ta dig tid att gå igenom vad som är viktigt i livet. Genom att komma i kontakt med mer övergripande värden i livet kan du lättare identifiera nya aktiviteter och mål som är i linje med dina övergripande värderingar. Detta även om man inte kan göra samma aktiviteter som man gjorde förr, innan den ovälkomna gästen från filmklippet i artikel 1 dök upp. Ett exempel på något man värderar som viktigt kan vara att spendera tid i naturen. Förr kanske du kunde springa och träna på ett sätt som inte fungerar nu. Många gånger finns ändå andra sätt. Kanske det går bättre att cykla? Eller att åka längdskidor? Våra föreställningar om vad som är möjligt eller omöjligt eller hur vi egentligen önskar att det var (som livet var innan man fick smärta) ställer ofta till det för oss. Det blir därmed avgörande att vi kan hantera dessa föreställningar för att de inte ska hindra oss att göra sådant som är viktigt i livet.
När vi utmanar oss själva och gör saker som vi inte är vana vid kommer negativa tankar och känslor att göra sig hörda. Att till exempel gå på ett kalas och be om att få gå undan i ett annat rum och vila under kvällen skulle eventuellt vara ett sätt att kunna delta i kalaset. Om det är något nytt så kommer hjärnan kanske med många anledningar till varför det inte blir bra. Det kommer kunna kännas obekvämt och kanske pinsamt. Tankar om vad andra ska tycka och tänka kan kännas så påfrestande att det är lätt att bestämma sig för att låta bli kalaset. Men om man kan hitta ett sätt att låta tankarna och känslorna vara där utan att behöva följa vad de säger så kan man göra mer av sådant som är viktigt för en.
Mindfulness är en metod som har visat sig kunna hjälpa människor att hantera tankar och känslor på ett annat sätt. Mindfulness kallas även medveten närvaro. I motsats till att göra saker automatiskt handlar medveten närvaro om att avsiktligt uppmärksamma det vi kan ta in genom våra sinnen. Du är ju inte dina tankar. Tankarna är inte heller sanningar, även om det kan kännas så. Tankar och känslor är i hög grad inlärda och automatiska. Hjärnan är som en tankemaskin. Hela tiden gör den nya tankar. Vissa tankar tycker vi om och andra väcker jobbiga känslor.
Med hjälp av mindfulness kan du lära dig att notera istället för att agera på tankar, känslor och även på din smärta. Metoden är effektiv och forskning visar att det hjälper många, men det kräver träning. Mindfulness kan hjälpa dig att i högre grad kunna fokusera på det du vill fokusera på. Om du vill prova på mindfulness kan jag rekommendera dig att hitta en smartphone-app för att få inspiration och guidning. Två appar som jag har provat och gillar är ”Headspace” och “Jag-Här-Nu”.
Vi människor kan inte ta in hur många intryck och sinnesförnimmelser som helst samtidigt. Om du är engagerad i något som du verkligen gläds åt kommer du inte att känna smärtan lika mycket som du gör om du sitter i soffan och inte gör något. Det betyder alltså inte att smärtan är borta när du gör något du är engagerad i, bara att du inte kan känna av den på samma sätt. Som med så mycket annat kan detta användas på bra och mindre bra sätt. Vissa personer är så engagerade i sitt jobb att de inte känner av smärtan under arbetstid men kollapsar när de kommer hem. Då blir det sällan bra på lite längre sikt. Men genom att fortsätta engagera sig i sådant som man tycker är viktigt kan göra att man får en naturlig paus från smärtan, utan att man “stänger av” eller undviker smärtan.
Med vår sjukvårdsförsäkring får du och dina medarbetare snabb specialistvård, effektiv rehabilitering och tillgång till hälsofrämjande tjänster. Det skapar långsiktig trygghet för både medarbetare och företag.