Stressexpertens råd för en lättare comeback

Du ser förhoppningsvis fram emot några dagars semester under julen, men därefter kan det kännas långt till nästa semester. Med det kommer ofta en stressande känsla inför att fastna i jobbets inramade vardag.

Brukar du känna dig stressad när semesterveckorna går mot sitt slut och vardagen närmar sig igen? Det är inget konstigt alls, enligt Anne-Marie Hultberg, utvecklingsledare på Institutet för stressmedicin. Hennes jobb går ut på att informera allmänheten om pågående forskning kring insatser för att trivas på jobbet. Enligt henne är lite ångest inför jobbcomebacken inget farligt.

  • Ångest är egentligen ett lite väl starkt ord. Det är helt naturligt att kroppen gör motstånd vid olika typer av övergångar. Och vid en sådan övergång, från ledighet till rutiner, ansträngningar och en annan typ av vardag är det helt naturligt att kroppen säger ifrån och gör motstånd, säger Anne-Marie Hultberg.

Det är alltså relativt ofarligt att uppleva stress inför semesterns slut. Du har förhoppningsvis haft en behaglig semester, där du gjort saker i din egen takt. Lite lättare stress eller ångest kan till och med vara bra för dig, säger Anne-Marie.

  • I jobbet är de flesta oftast mer styrda av ramar på olika sätt och måste anpassa sig mer. Stressen är en reaktion på den anpassningen. Det innebär inte att vi ska undvika att känna stress utan den kan vara bra för dig, den hjälper dig att skapa förändring. Utan stressen hade vi kanske fastnat i dåliga vanor. Ibland kan stress vara precis den drivkraften som behövs för att göra viktiga förändringar.

Det kan vara smart att ge sig själv en uppstartssträcka efter semestern. Du behöver kanske inte börja med att beta av hela mejl-inkorgen. Det är som sagt en process att återanpassa sig till vardagarna på jobbet. Om stressen däremot inte ger med sig, då är det dags att förändra något.

  • Det går inte att säga precis hur länge du ska vänta innan du börjar förändra saker. Men börja alltid med att komma in i vanorna igen och ge dig själv tid för reflektion. Ta med lugnet från semestern och var inte uppkopplad hela tiden. Stegvis kan man hitta en okej känsla för jobbet igen. Om ångesten inte minskar med tiden, ja då kan det vara dags att titta på om det är jobbet i sig som är problemet.

Många gånger är vardagen inte helt uppbokad bara för att jobbet startar igen, även om det kan kännas så. Även om det kan vara mörkt under vintern så är kvällarna långa, passa på att få välbehövlig avkoppling efter jobbdagarna. Anne-Marie säger att återhämtning är det viktigaste och bästa för att motverka stress och ångest.

  • Jag brukar prata om öar i vardagen. Semestern i sig är viktig men återhämtning är en färskvara. Vi behöver ha lite öar i vardagen som ger oss återhämtning. Det kan vara allt från att komma ut och springa till att sjunga i kör. Eller att boka in en utflykt på helgen. Det viktiga är att inte ha känslan av att det är ett helt år kvar till nästa semester.

Att känna stress eller lite ångest inför semesterns slut är alltså helt normalt. Känner du dig däremot väldigt nedstämd eller deprimerad så är det viktigt att prata med folk runt omkring dig. Ofta är det inte den som drabbas som märker av en depression utan de som är allra närmast.

  • Nära och anhöriga brukar reagera på att något inte stämmer. Du ser inte alltid det själv när du cirkulerar runt i sina egna tankar. Det bästa är ofta att prata med någon du har en bra relation till. Pratar du bara med dig själv så får du nog inte så kloka svar. Har du företagshälsovård på jobbet så kan det vara ett bra och enkelt sätt att söka stöd genom, säger Anne-Marie.

Läs också

Hälsoportalen

Den här webbplatsen är en portal för dig som har eller funderar på att skaffa Länsförsäkringars sjukvårdsförsäkring eller Bo kvar-försäkring. Här kan du bland annat få reda på mer om försäkringen, få svar på vanliga frågor, eller ta del av digitala hälsoprogram.