Smygträningen som får dig att må bättre

Leila Söderholm är känd för sin träningsfilosofi, sina vardagsövningar, och inte minst som återkommande profil i TV4:s Nyhetsmorgon. I en intervju berättar hon om den nya forskning som inspirerat henne till boken ”Smygträna – varje minut gör skillnad”. För med några enkla övningar under dagen mår du bättre och minskar risken för skada och sjukdom enligt Leila.

Aktiva soffpotatisar

Vi är många som är vad Leila kallar för ”aktiva soffpotatisar”. Vi tränar hårt någon gång i veckan, men sedan inte mycket mer. Även om vi känner oss friska och starka kan vi ha förhöjd risk för hjärt- och kärlsjukdom, och risken är stor att vi plötsligt drabbas av rygg- och axelsmärtor på grund av vårt stillasittande. Ny forskning visar att korta regelbundna övningar i vardagen gör skillnad.

  • Allt det lilla du gör har faktiskt effekt. Nu vet vi det. Forskningen har på senare tid visat att varje minut minskar alla riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdom. Vi kan till och med se det på midjemåttet, förklarar Leila.

Hon påpekar att det är viktigt att träna rörlighet i vardagen. För visserligen blir vi stelare när vi blir äldre, men vi kan förebygga mycket med enkla vardagsrörelser.

Vardagsrörelse

Leila har länge förespråkat och undervisat i vardagsrörelse. Hon har hållit sig till en enkel filosofi för att hjälpa andra och sig själv att hålla igång och må bra. Den bygger på mål som kan nås direkt, och övningar som kan göras så snart du tar en paus.

  • Ett bra mål är att hålla igång sin energi. För det vill du ha syre till hjärnan. Och det bästa sättet är att få igång pulsen så många gånger som möjligt under en arbetsdag. Gör det då så enkelt som möjligt så att det blir av och påminn dig själv om att allt det lilla du gör har effekt, säger hon.

Filosofin ger ett förhållningssätt och övningar för att komma förbi den stress som många känner inför träning, och som lätt göds av alla de fitnesstjärnor som undervisar oss överallt.

  • Gör du övningar i vardagen har du lättare att vara nöjd med dig själv, du får en bra grundträning, och det blir enklare att ta nästa steg och börja träna mer, säger Leila.

Ett sätt att motivera sig till vardagsträning är att räkna samman tiden du lägger på enstaka övningar till årsberäkningar. Om du till exempel går i trappan fem minuter per dag så räknar Leila samman det till 30 timmars trappträning per år. Tio minuters promenad per dag blir 60 timmar per år. - Det är jättenyttigt att tänka på det så. Det motiverar en att göra det lilla! säger hon.

Träningens arenor

För att få till regelbundenhet, med övningar för olika kroppsdelar, har Leila delat in sin dag i vad hon kallar arenor. Hon kopplar olika övningar till olika arenor.

  • En arena kan vara i badrummet när jag borstar tänderna, då gör jag övningar för att stärka axlarna. En annan är framför kaffemaskinen på jobbet, där kan jag lyfta på ett knä och balansera på ett ben, förklarar hon. Är jag någonstans där andra ser mig gör jag övningar som inte syns. Är jag själv gör jag mer ordentliga övningar.

Smygträna - Varje minut gör skillnad

I boken ”Smygträna - Varje minut gör skillnad”, djupdyker Leila i den senaste forskningen kring vardagsträningens effekter. I vardagskläder visar hon på effektiva övningar som kan smygas in medan du väntar på annat.

Läs också

Hälsoportalen

Den här webbplatsen är en portal för dig som har eller funderar på att skaffa Länsförsäkringars sjukvårdsförsäkring eller Bo kvar-försäkring. Här kan du bland annat få reda på mer om försäkringen, få svar på vanliga frågor, eller ta del av digitala hälsoprogram.