Vi är många som är vad Leila kallar för ”aktiva soffpotatisar”. Vi tränar hårt någon gång i veckan, men sedan inte mycket mer. Även om vi känner oss friska och starka kan vi ha förhöjd risk för hjärt- och kärlsjukdom, och risken är stor att vi plötsligt drabbas av rygg- och axelsmärtor på grund av vårt stillasittande. Ny forskning visar att korta regelbundna övningar i vardagen gör skillnad.
Hon påpekar att det är viktigt att träna rörlighet i vardagen. För visserligen blir vi stelare när vi blir äldre, men vi kan förebygga mycket med enkla vardagsrörelser.
Leila har länge förespråkat och undervisat i vardagsrörelse. Hon har hållit sig till en enkel filosofi för att hjälpa andra och sig själv att hålla igång och må bra. Den bygger på mål som kan nås direkt, och övningar som kan göras så snart du tar en paus.
Filosofin ger ett förhållningssätt och övningar för att komma förbi den stress som många känner inför träning, och som lätt göds av alla de fitnesstjärnor som undervisar oss överallt.
Ett sätt att motivera sig till vardagsträning är att räkna samman tiden du lägger på enstaka övningar till årsberäkningar. Om du till exempel går i trappan fem minuter per dag så räknar Leila samman det till 30 timmars trappträning per år. Tio minuters promenad per dag blir 60 timmar per år. - Det är jättenyttigt att tänka på det så. Det motiverar en att göra det lilla! säger hon.
För att få till regelbundenhet, med övningar för olika kroppsdelar, har Leila delat in sin dag i vad hon kallar arenor. Hon kopplar olika övningar till olika arenor.