Så framtidssäkrar du din karriär

Karl-Mikael Syding, eller Micke som de flesta tilltalar honom, var en av finansbranschens mest framträdande och framgångsrika profiler när han vid 42 års ålder bestämde sig för att dra sig tillbaka. Efter pensionen från finansbranschen för fyra år sedan arbetar han numer bland annat med att få människor att hitta styrkor och förmågor hos sig själva för att karriärmässigt blomstra i en framtid som påverkas av teknik och automatisering. Vi tog en pratstund med Micke när han promenerade sina hundar i parken en tidig sommarmorgon.

När är det dags att hitta en ny yrkesroll eller arbetsplats?

  • Jag har en tankeregel som jag lånat från författaren Geraint Anderson. Den använde jag på mig själv när jag sa upp mig från finansbranschen och använder den fortfarande som ett litet test på att jag gör rätt saker. Tankeregeln går ut på att fundera hur det känns att fortsätta jobba med samma sak som du gör nu, men i ytterligare två år. Om den tanken känns oacceptabel, ja, då är det dags att byta jobb.

Varför just två år?

  • Ett år hinner passera ganska fort. Då är risken att man tänker ”bara ett år till” och på så vis stannar kvar i ganska många år. Vissa branscher är ju ersättningsmässigt bonusdrivna vilket riskerar att du stannar kvar trots att gnistan är släckt. Tanken på att lägga hela två år av ditt liv på en syssla du inte tycker om blir däremot lite av en väckande örfil.

När man väl har bestämt sig för att sluta, hur ska man tänka då för att hitta en ny karriärsbana?

Enligt mig bör du, för att ta dig till det mål du vill nå, vara noggrant förberedd och ha en detaljerad plan för vad som ska hända dag för dag efter att du slutat. Annars är det oerhört lätt att du blir handfallen, tiden rinner iväg, och du kanske rentav börjar tappa lusten på nytt.

Däremot tycker jag inte att det är en bra idé att prova en ny affärsidé samtidigt som du är kvar hos din nuvarande arbetsgivare. Den extra arbetsbelastningen gör att det varken blir hackat eller malet på någon av fronterna. Ge din nya satsning det fulla engagemang som den förtjänar. Vilket inte går att uppbringa med en fot kvar på ditt nuvarande ställe.

Vilka yrken löper störst risk att försvinna i framtiden?

  • Alla yrken som inte är komplexa eller som kräver lärande. För att vara väldigt konkret så verkar det som att fordon i stor utsträckning kommer att framföras av maskiner i en ganska nära framtid. Skulle jag vara lastbils- eller taxichaufför skulle jag börja leta efter någonting nytt omedelbart.

Nyckeln är att syssla med någonting som robotar är dåliga på. Som ledarskap i komplexa frågor, evigt lärande, eller att knyta ihop tvärvetenskapliga områden och se oväntade samband. Att kunna tolka och dra slutsatser från de mönster i omvärlden som maskiner är duktiga på att hitta.

Vad är det viktigaste man kan göra för att framtidssäkra sig?

Den enskilt viktigaste åtgärden är att ha ett system för att hantera insikter och kunskap i sin vardag. Det där låter mer komplicerat än vad det är. Det handlar om att ha en strukturerad anteckningsbok där du samlar vetande. En egen bank av slutsatser och kunskaper som du då och då tittar igenom för att på så sätt upptäcka nya aspekter av det du lärt dig, och befästa eller utmana lärdomarna. Vad du än arbetar med kommer du till vissa insikter ibland - dessa bör antecknas. Mät och sätt värden för känslor och resultat. Till exempel kan du gradera hur din jobbdag varit och skriva varför den fick ett högt eller lågt betyg. Med tiden inser du hur du ska lägga upp din dag för att den ska bli så bra som möjligt. Benjamin Franklin och Carl von Linné är två kända förespråkare av denna metod som jag tror bara blir mer aktuell i en tid när vi utmanas av robotar och automatisering på jobbmarknaden.

Hur hittar man balans mellan arbete och lärande?

Jag tycker man ska hitta en yrkesroll som skapar en lust att lära sig nya saker. Enbart på så vis trivs man över tid i sitt yrkesliv. Att bli skickad på kurser tror jag inte på alls, det känns som ett rent slöseri. Ett trick för att lära sig mer inom sitt yrke är att fundera igenom, på en lite mer abstrakt nivå, vad man faktiskt levererar och vad som skulle kunna förbättras. Låt säga att du är en frisör. Du skapar nya frisyrer. Vad krävs för att göra det bättre? Du använder en sax varje dag - hur skulle en sådan kunna utformas bättre? Eller finns det något annat steg från det att kunden kliver innanför dörren till dess att hen betalar och går som skulle kunna förbättras för att både du och kunden ska bli mer nöjd? Den typen av tänkande kan leda till att ta lärande från något man borde göra till någonting man faktiskt vill.

VILKA ÄR DE FEM MEST VÄRDEFULLA EGENSKAPERNA MAN BÖR ODLA FÖR ATT FRAMTIDSSÄKRA SIG?

  • Systematisk kunskapshantering och lärande. Att bygga en egen kunskapsbank vilket jag beskrev tidigare. På engelska kallas det för commonplacing.
  • En förmåga att hantera komplex information. Att kunna se mönster, förenkla och förklara det röriga och svårbegripliga.
  • Att kunna arbeta under osäkerhet. Att inte bli stressad av att arbeta med faktorer som är vaga eller osäkra.
  • Förmågan att kommunicera. Att till en bred publik kommunikativt kunna paketera och förmedla svåra saker. Tänk TED-talk.
  • Förmågan att inspirera – att kunna prata med människor och förstå vad de behöver för att lyssna på dig och följa dig.

Mer från Syding

Fler råd, tips och inspiration från Micke Syding får du bland annat genom podcasten Outsiders som han driver tillsammans med sambon Anna Svahn. I podcasten slår duon hål på finansmyter, reder ut ekonomiska begrepp, och berättar vad som är användbart och vad som bara är tomma klyschor på ekonomispelplanen.

Läs också

Hälsoportalen

Den här webbplatsen är en portal för dig som har eller funderar på att skaffa Länsförsäkringars sjukvårdsförsäkring eller Bo kvar-försäkring. Här kan du bland annat få reda på mer om försäkringen, få svar på vanliga frågor, eller ta del av digitala hälsoprogram.