Karl-Mikael Syding, eller Micke som de flesta tilltalar honom, var en av finansbranschens mest framträdande och framgångsrika profiler när han vid 42 års ålder bestämde sig för att dra sig tillbaka. Efter pensionen från finansbranschen för fyra år sedan arbetar han numer bland annat med att få människor att hitta styrkor och förmågor hos sig själva för att karriärmässigt blomstra i en framtid som påverkas av teknik och automatisering. Vi tog en pratstund med Micke när han promenerade sina hundar i parken en tidig sommarmorgon.
Enligt mig bör du, för att ta dig till det mål du vill nå, vara noggrant förberedd och ha en detaljerad plan för vad som ska hända dag för dag efter att du slutat. Annars är det oerhört lätt att du blir handfallen, tiden rinner iväg, och du kanske rentav börjar tappa lusten på nytt.
Däremot tycker jag inte att det är en bra idé att prova en ny affärsidé samtidigt som du är kvar hos din nuvarande arbetsgivare. Den extra arbetsbelastningen gör att det varken blir hackat eller malet på någon av fronterna. Ge din nya satsning det fulla engagemang som den förtjänar. Vilket inte går att uppbringa med en fot kvar på ditt nuvarande ställe.
Nyckeln är att syssla med någonting som robotar är dåliga på. Som ledarskap i komplexa frågor, evigt lärande, eller att knyta ihop tvärvetenskapliga områden och se oväntade samband. Att kunna tolka och dra slutsatser från de mönster i omvärlden som maskiner är duktiga på att hitta.
Den enskilt viktigaste åtgärden är att ha ett system för att hantera insikter och kunskap i sin vardag. Det där låter mer komplicerat än vad det är. Det handlar om att ha en strukturerad anteckningsbok där du samlar vetande. En egen bank av slutsatser och kunskaper som du då och då tittar igenom för att på så sätt upptäcka nya aspekter av det du lärt dig, och befästa eller utmana lärdomarna. Vad du än arbetar med kommer du till vissa insikter ibland - dessa bör antecknas. Mät och sätt värden för känslor och resultat. Till exempel kan du gradera hur din jobbdag varit och skriva varför den fick ett högt eller lågt betyg. Med tiden inser du hur du ska lägga upp din dag för att den ska bli så bra som möjligt. Benjamin Franklin och Carl von Linné är två kända förespråkare av denna metod som jag tror bara blir mer aktuell i en tid när vi utmanas av robotar och automatisering på jobbmarknaden.
Jag tycker man ska hitta en yrkesroll som skapar en lust att lära sig nya saker. Enbart på så vis trivs man över tid i sitt yrkesliv. Att bli skickad på kurser tror jag inte på alls, det känns som ett rent slöseri. Ett trick för att lära sig mer inom sitt yrke är att fundera igenom, på en lite mer abstrakt nivå, vad man faktiskt levererar och vad som skulle kunna förbättras. Låt säga att du är en frisör. Du skapar nya frisyrer. Vad krävs för att göra det bättre? Du använder en sax varje dag - hur skulle en sådan kunna utformas bättre? Eller finns det något annat steg från det att kunden kliver innanför dörren till dess att hen betalar och går som skulle kunna förbättras för att både du och kunden ska bli mer nöjd? Den typen av tänkande kan leda till att ta lärande från något man borde göra till någonting man faktiskt vill.
VILKA ÄR DE FEM MEST VÄRDEFULLA EGENSKAPERNA MAN BÖR ODLA FÖR ATT FRAMTIDSSÄKRA SIG?