Hälsocoachen guidar till en hälsosam höst

Kristin Hammarsträng hade arbetat i många år som personlig tränare när hon som hälsocoach började ta emot samtal i det Samtalsstöd som du kan ringa genom din sjukvårds- eller Bo kvar-försäkring, helt utan självrisk. Först var hon lite tveksam till samtalsstöd på telefon. Tänkte att det krävdes ett fysiskt möte för att få det att fungera.
  • Nu har jag helt ändrat uppfattning. Jag upplever att kunden initialt ofta är tryggare än i fysiska möten. De berättar om vad som får dem att äta ohälsosamt, eller hindrar dem ifrån att träna. Tillsammans pratar vi igenom vad som kan vara lämpliga första steg i förändringsarbetet och vägen mot en bättre hälsa, förklarar Kristin.

En bra höstrutin

För att få en bra höstrutin ska du utgå ifrån hur din vardag och dina personliga förutsättningar ser ut. Utifrån det ska du sätta rimliga mål. Kristin påpekar att om det är mycket som du vill förändra så ska du inte börja med allting samtidig. Det gäller att prioritera utifrån vad du vill uppnå.

  • Tänk igenom vilka vinster du vill få av att äta bättre eller motionera mer. Det är särskilt viktigt att ha med sig den bilden när det är tufft, säger Kristin. Sedan får du prioritera. Du behöver ta bort saker som du brukar göra. Det går inte bara att lägga på sten i korgen, då rullar vissa av och det är troligen de du senast lagt på, påpekar hon.

Börja med stillasittandet

Många av de Kristin pratar med kan inte kan komma på någon motion som de tycker är rolig. Hon brukar säga till dem att göra det de kan tänka sig, och påpeka att det kommer att vara tufft att få in den nya rutinen så att den blir en vana. Det viktigaste och första steget för de flesta är att inte sitta ner ofta och länge; Att komma runt stillasittandet. Och för det finns egentligen inga ursäkter. - Gör sådant som att röra dig mellan olika arbetsmoment, stå upp och jobba ibland, ta en lunchpromenad eller stig av några stationer innan jobbet och gå resten av vägen, parkera en bit bort från ingången till affären när du ska handla säger Kristin.

Nya matvanor

Som hälsocoach ger Kristin även kostråd och råd för bättre matvanor. Nedan delar Kristin med sig av några kost- och motionsråd råd för hösten.

RÅD TILL DEN ENSAMSTÅENDE SOM FESTAT EN DEL UNDER SOMMAREN

  • Tänk särskilt igenom vad du får för effekt av att äta bättre. Unna dig bra energi, kvalitet framför kvantitet. Se till att få mycket för pengarna genom att handla efter säsong, köpa frysta grönsaker och titta efter rabatter. Kom ihåg att det inte finns ett rätt sätt att äta, utan hitta ett sätt som passar dig i din vardag.
  • Se till att komma igång försiktigt. Så att du inte drar igång med fyra – fem hårda pass i veckan, skadar dig och lägger av. Underskatta inte vardagsmotionen och vikten av att bryta stillasittandet. Om du har råd och möjlighet så ta hjälp av en personlig tränare som kan ge dig en bra struktur och följa upp hur du presterar.

RÅD TILL FÖRÄLDERN SOM KOMMIT IGÅNG UNDER SOMMAREN, OCH VILL BEHÅLLA FORMEN

  • Prova gärna någon färdig ”matkasse”. Det finns matkassar för olika familjer och prisklasser. Det handlar om att lägga lite tid på planering för att få till bra matvanor för familjen. Gemensam familjeplanering kan ge avlastning för föräldern och få barnen mer engagerade. Det finns ok färdigrätter både i frysdisken och på burk som kan kompletteras med grönsaker. Det är alltid bra att ha bönor och soppor hemma. En soppa går snabbt att laga och kan kompletteras med ett nyttigt bröd.
  • Till att börja med ska du gratulera dig själv till dina nya vanor. Du har skapat ett behov av rörelse. Skaffa gärna en träningskompis så att ni kan dra i varandra och ha sällskap. Se till att planera in de nya vanorna i kalendern. Gör det redan från början så inget annat smyger sig in.

Missa inte dina hälsofrämjande tjänster

Du vet väl att du som har en sjukvårdsförsäkring eller en Bo kvar-försäkring alltid har tillgång till hälsofrämjande tjänster? De består bland annat av en hälsoprofil, KBT-baserade hälsoprogram och samtalsstöd. För dig som är chef finns även ett särskilt chefsstöd, där du kan få hjälp i medarbetar- och ledarskapsfrågor.

Snabb och trygg vård med vår sjukvårdsförsäkring

Med vår sjukvårdsförsäkring får du och dina medarbetare snabb specialistvård, effektiv rehabilitering och tillgång till hälsofrämjande tjänster. Det skapar långsiktig trygghet för både medarbetare och företag.

Läs mer om sjukvårdsförsäkring

Läs också

Hälsoportalen

Den här webbplatsen är en portal för dig som har eller funderar på att skaffa Länsförsäkringars sjukvårdsförsäkring eller Bo kvar-försäkring. Här kan du bland annat få reda på mer om försäkringen, få svar på vanliga frågor, eller ta del av digitala hälsoprogram.