Det hetaste inom hälsa och träning

Som inspiration inför hösten har vi gjort en spaning kring de ständigt föränderliga områdena hälsa och träning för att förhoppningsvis ge dig några nya avenyer att prova för att väga upp jobblivet.

HIT

HIT, eller högintensiv träning, fortsätter att växa starkt under 2019. Träningsformen går ut på att du under 30-40 minuter gör 6-8 olika övningar med 8-12 repetitioner per övning. När du gjort en övning vilar du mycket kort och drar därefter i gång med nästa. Tanken är att trötta ut stora delar av kroppens muskulatur ordentligt. Det handlar om stora rörelser som involverar många muskelgrupper samtidigt. Detta ska leda till en stark och smidig kropp och ska dessutom ge hög förbränning. Träningsformen är perfekt för dig som vill hinna med ett pass under lunchen eller innan arbetet för att slippa stressen och trängseln på gymmet under kvällstid. I HIT-träning kan du använda dig av nästan alla vanliga träningsövningar, med eller utan vikter, och nästan var som helst där det finns lite ledig plats. Många gym har också gruppträning i HIT-form.

NÅGRA VANLIGA ÖVNINGAR UNDER ETT HIT-PASS ÄR:

  • Knäböj
  • Utfall
  • Burpees
  • Benfäll
  • Mountain climbing
  • Armhävningar
  • Marklyft

Periodisk fasta

För ett par år sen var 5:2 dieten snacket på stan. Faktum är att trenden har hållit i sig, även om den ändrat form något. En populär diet just nu är att fasta 14-16 timmar per dygn. Hur du väljer att lägga dina timmar av fastande är helt upp till dig själv, men det vanligaste är att du äter ditt sista mål för dagen vid 18-19 och sedan fastar till lunch dagen efter. Det viktigaste är att du får en sammanhängande period av åtminstone 14 timmars fasta. Effekten blir att kroppens insulinnivåer går ner under fastan och då ska kroppen bränna mer fett, vilket med andra ord kan beskrivas som att kroppen tar fett som annars är svårt att komma åt och skapar energi av det. För många kan det vara lite obekvämt att vänja sig av med frukosten men frukta inte, kaffet får du dricka som vanligt, så länge det är utan mjölk och socker. Det är också helt okej att äta frukostmat om du saknar den, när du går in i ditt åtta timmars matfönster. En av många anledningar till att den periodiska fastan blivit populär, inte minst bland träningsintresserade, är att den är mycket enklare att upprätthålla än andra dieter. Den enda begränsningen du har är att du bara får äta under en period av åtta timmar per dygn och sedan låta bli i 14-16 timmar. Under matfönstret uppmuntras du att äta precis samma mängd mat som du normalt sett äter under en dag, även om det inte är helt lätt.

Plogging

Det här är en kombination av att jogga och plocka skräp samtidigt. Ett svenskt fenomen som tagit fart och spridit sig världen över. Förutom att du kommer ut och rör på dig så gör du även gott för miljön. En perfekt företagsaktivitet att ha återkommande i kalendern likväl som familje-motion utan en massa krångel. Känner du dig ensam i ditt ploggingintresse så kan du lätt hitta likasinnade i grupper och evenemang på Facebook.

Läs också

Hälsoportalen

Den här webbplatsen är en portal för dig som har eller funderar på att skaffa Länsförsäkringars sjukvårdsförsäkring eller Bo kvar-försäkring. Här kan du bland annat få reda på mer om försäkringen, få svar på vanliga frågor, eller ta del av digitala hälsoprogram.