För många är jobbcomebacken förenad med stress, nedstämdhet, och kanske till och med ångest. Det är inget ovanligt och för de flesta av oss ingen fara, utan något som går över. Men när är det så illa att det är dags att söka hjälp? Med Länsförsäkringars sjukvårdsförsäkring och Bo kvar har du utan självrisk tillgång till Samtalsstödet där du kan välja att prata med en psykolog. Emma Alvius, psykolog på SOS International, guidar i hur det kan vara klokt att agera.
När bör jag fundera på om det är mer än bara lite “tillbaka-till-vardagen-depp”?
Emma påpekar att många av oss går upp i varv lite mot slutet av semestern. Vi laddar upp inför att starta igång vardagen igen. Vi kan känna oss kluvna inför detta då semestern kan ha inneburit möjligheter till aktiviteter, umgänge och vila som vi inte alltid finner under resten av året. Hon påpekar att det är vanligt och ingenting konstigt.
- Men om det finns en mer påträngande stress eller oro som dyker upp i samband med detta kan det vara värt att fundera över vad det beror på. Det kan yttra sig som orostankar, kroppsspänningar, värk, oro i kroppen eller ”en klump i magen”. För andra kan det kännas mer ledsamt. Då kan det också vara vanligt att känna sig trött och lite håglös, förklarar Emma.
När kan det vara klokt att ringa Samtalsstödet?
En del funderar bäst själva eller med någon i familjen eller bland vänner. För andra kan vara bra och skönt att tala med en utomstående och få råd från någon med expertis i ämnet.
- Då kan Samtalsstödet vara till stor hjälp eftersom det innebär en snabb möjlighet att få samtala med psykolog kring de känslor som uppstått och hur de bäst kan hanteras. Inför samtalet kan det vara bra att fundera över vad som känns viktigt att ta upp. Psykologen kommer troligtvis ställa lite frågor kring besvären och hur livet ser ut i övrigt för att kunna förstå problemet. Behövs en mer omfattande behandling kan psykologen rekommendera det, säger hon.
När kan det vara en idé att gå i behandling hos en psykolog
När besvären känns för svåra att hantera på egen hand och hindrar i det dagliga livet kan det vara dags att söka vård.
- Det kan vara att orostankarna finns där hela tiden, att det är svårt att komma upp ur sängen eller att ingenting känns roligt. Om tillvaron känns hopplös och det är svårt att se att det finns en utväg är det alltid viktigt att be om hjälp, påpekar Emma.
När kan ett e-psykologiprogram vara till hjälp?
Emma förklarar att de e-psykologiprogram som du har kostnadsfri tillgång till på Hälsoportalen är uppbyggda så att de hjälper användaren att definiera sina problem och dess orsaker, sätta upp mål för en bättre tillvaro och hitta strategier för att nå målen.
- Programmen fungerar bra för lättare besvär, som spänningar i kroppen från stress, oro över någon specifik situation eller svårigheter att komma till ro på kvällen och somna. Men de har också god effekt för den som har mer omfattande besvär med bland annat oro eller nedstämdhet som den behöver komma tillrätta med, menar hon. Den som känner sig trygg med att arbeta med sina besvär på egen hand, men ändå önskar tillgång till mer kunskap, vägledning och struktur, kommer sannolikt ha stor nytta av programmen. - En person som är väldigt orolig för sitt mående bör ändå tala med en psykolog först. Till exempel genom att ringa Länsförsäkringars sjukvårdsrådgivning och få en psykologbedömning och vårdplan, poängterar Emma.
Vilka e-psykologiprogram kan du tipsa om för en bättre höst?
Utöver stresshantering finns ofta annat man önskar ta tag i efter sommaren. En del upplever att det blivit lite för mycket av livets goda under semestern, eller att de utvecklat osunda vanor som de vill komma tillrätta med inför hösten.
- Då finns det god hjälp att få i programmen om kost och motion, sundare alkoholvanor eller programmet för att sluta röka. Om du känner dig osäker inför något nytt projekt som skall startas upp under hösten; En ny anställning, studier eller något annat som känns nytt - då kan det vara en bra förberedelse att använda programmet för bättre självkänsla, föreslår hon.
Om jag hamnat i ett beroende av alkohol- eller droger, hur gör jag då?
Emma är tydlig med att beroendeproblematik ofta är svårt att komma tillrätta med på egen hand och att du därför ska söka hjälp om du är orolig för att ditt drickande eller droganvändning övergått i missbruk.
- Vill du ha hjälp genom din sjukvårdsförsäkring kan du ringa in och få en bedömning av psykolog. Samtalet sker över telefon och på bokad tid så se till att du har tid att förbereda dig och kan sitta avskilt. Bedömningen skickas sedan vidare till skadehandläggare som handlägger ärendet, förklarar hon.