Att komma vidare när du fastnat i repeat

Under sommaren funderar många över vad de ska förändra under hösten. Nu är hösten här. Är du en av dem som har svårt att veta hur du ska gå från tanke till verklighet och faktiskt driva igenom förändringen du har funderat på? Coachen Barbro Zetterberg förklarar hur hon hjälper sina klienter att få till önskade förändringar.

- Coachning är en process, förklarar livs- och karriärcoachen Barbro Zetterberg. Inledningsvis tittar vi på vad vi ska ha för mål för samtalen. Mellan samtalen arbetar klienten på att åstadkomma förändring i vardagen. Efter sex gånger har klienten nått de mål vi satte i början, i alla fall till stor del, säger hon.

Du kanske känner att du fastnat i alltför mycket återupprepning, på jobbet eller hemma. Eller att du inte kommer till din rätt. Du vill ha en förändring och är motiverad att arbeta för det, men du är rädd för att det ändå inte ska hända. Då är det klokt att ta hjälp av en personlig coach.

Alla vi har stunder då vi tvivlar på oss själva och känner oss otillräckliga. Barbro påpekar att det är mänskligt att ha tankar som hindrar en i vardagen, eller från att ta de där stegen vi förstår skulle vara bra för oss.

  • Oftast handlar det om berättelser vi har med oss som inte har särskilt mycket med verkligheten att göra, säger hon. Det är lätt att jämföra sig med andra och att tycka att de klarar sig bättre. Men vi ser bara en bild av den personen och vet egentligen ingenting om den andres förutsättningar. Trots att det bara är tankar så gör de ont och hindrar – som om de vore verkliga, förklarar Barbro.

Som personlig coach hjälper hon sina klienter att se och bearbeta vad som styr och hindrar dem. Tillsammans utforskar de vad som gör klienten glad och lugn för att i nästa steg resonera om hur klienten ska få till en verklig förändring till ett bättre liv.

  • Jag har ingen speciell metod. Jag anpassar mig efter vad klienten säger och hur hen säger det, vad det finns för energi i samtalet. Jag använder min erfarenhet som coach för att få till ett förtroendefullt samtal, säger hon. Coachning är inte terapi. Vi går inte bakåt i tiden, bara framåt och i nuet. Jag ser mina klienter som starka. Jag tror på att de är bra och duktiga. Det är min grund, poängterar Barbro.

Att skapa mer glädje i livet är vad coachning handlar om. Inom detta har Barbro några generella råd att ta med sig in i höstmörkret;

  • Ta hand om dig själv genom att stå upp för dig själv, och tro på dig själv, både på jobbet och privat. Se till att få tid för återhämtning, för att ha roligt och träffa dem du gillar. Och inte minst, kom ihåg att vi mår bra av att ta hand om våra kroppar.

Barbro är certifierad coach genom ICF och har en certifiering på ACC som hon förnyar genom vidareutbildning vart tredje år. Samtidigt är hon noga med att påpeka att för bra coachning är det förtroendet för coachen som är avgörande, att det är viktigare att personkemin fungerar än att terapeuten använder en viss metod, eller har rätt diplom.

Läs också

Hälsoportalen

Den här webbplatsen är en portal för dig som har eller funderar på att skaffa Länsförsäkringars sjukvårdsförsäkring eller Bo kvar-försäkring. Här kan du bland annat få reda på mer om försäkringen, få svar på vanliga frågor, eller ta del av digitala hälsoprogram.