Ta pauser

MEDARBETARE Vardagen är fylld med stress, ofta ihållande utan egentliga pauser, för nästan alla arbetsuppgifter innebär ett visst stresspåslag, även att svara på mail. Men människan är gjord för att växla mellan kortare påslag av stress och vila. Därför behöver du ta många kortare pauser i vardagen, för att orka i längden.

Sammanfattning:

  • Bristen på återhämtning kan göra att stress ger negativa konsekvenser
  • Korta pauser i vardagen är ett effektivt sätt att få återhämtning
  • Ta pausen innan du behöver den

När vi känner oss stressade tenderar vi att vilja effektivisera saker och göra så mycket som möjligt samtidigt för att på så sätt bli av med stressen. Vi gör allt vi kan för att beta av att-göra-listan så snabbt som möjligt och tänker att när det är klart ska vi unna oss återhämtning. Borden och måsten prioriteras. Ibland leder det till att vi aldrig får någon återhämtning. Då behöver vi prioritera om i livet. Stress i sig är inte ett problem utan något vi människor är gjorda för att hantera. Det är bristen på återhämtning som är det större problemet. Ett effektivt sätt att få in återhämtning i vardagen är att ta korta pauser. Och då menar jag att ta pauser innan man känner sig så sliten att man verkligen måste ta en paus. Många kör på med jobb och aktiviteter tills de börjar må dåligt, tex känner sig trötta, slitna, och har huvudvärk, och det blir signalen för att det är nog och okej att ta paus. Tänk efter, hur gör du?

Det svåra är såklart att ta pausen innan man känner att man verkligen måste ha den. Genom att ta pausen när du nästan inte känner att du behöver det så har du energi kvar, en buffert som kan komma att behövas framöver. En paus måste inte vara vila men bör skilja sig från prestationsinriktad aktivitet. Det kan vara att göra något i ett långsammare tempo (till exempel påta i rabatten), att göra något som inte har någon direkt nytta (till exempel ligga i soffan och lyssna på din favoritmusik, eller att göra en sak i taget och kanske stänga av telefonen några timmar.

Ett knep för att få till pauserna är att ta tillfället i samband med att du byter från en aktivitet till en annan. Då kan du passa på att ta några djupa andetag och kanske ställa dig upp några minuter. Ett annat sätt är att ställa en timer som kan påminna dig en gång i timmen att ta till exempel fem minuters paus.

Vi människor styrs oftast av det som känns bra just nu (på kort sikt) vilket för många innebär att det känns lättast att bara köra på för att till exempel få undan alla mail. Men det som känns bra att göra just nu (på kort sikt) är sällan det som är bäst för oss på lite längre sikt. Därför krävs en medvetenhet, ett pågående arbete och samtal med oss själva (och gärna med kollegor och närstående) om vad vi kan göra nu för att må bra på längre sikt. Så håll samtalet levande och hjälp varandra med att göra saker “good-enough” istället för att hela tiden göra det bästa och mesta du kan. På så sätt kan du må bättre och hålla bättre i längden.

Om du vill veta mer om detta och liknande strategier för att hantera stress kan jag rekommendera en självhjälpsbok som innehåller ett tio-veckorsprogram för stresshantering. Boken heter “Tid att leva” och är skriven av Livheim, Ek och Hedensjö.

Prova på e-psykologiprogrammet “Sov bättre”

En viktig källa till återhämtning är sömnen. Om du tycker dig sova dåligt kan du få bra hjälp av att använda Länsförsäkringars e-psykologiprogram om sömnproblem.

På samma sida kan du också göra “Sömnkollen” och få insikt i hur din sömn fungerar.

Läs också

Hälsoportalen

Den här webbplatsen är en portal för dig som har eller funderar på att skaffa Länsförsäkringars sjukvårdsförsäkring eller Bo kvar-försäkring. Här kan du bland annat få reda på mer om försäkringen, få svar på vanliga frågor, eller ta del av digitala hälsoprogram.