Tänk dig ett piller som förbättrar din sömn, gör dig mer stresstålig, förebygger risken att få en hel drös av sjukdomar, som exempelvis diabetes typ 2, hjärt- och kärlsjukdom och depression och som dessutom ökar din energinivå och förbättrar din koncentration. Fysisk aktivitet är det här pillret, dessutom med tillägget att den enda biverkningen är eventuell träningsvärk. Idag, när många av oss tillbringar en väldigt stor del av vår vakna tid stillasittande på kontor, i bilen/bussen och i soffan är vardaglig rörelse viktigare än någonsin. Rörelse kan vara många olika saker och det vi har i fokus den här gången är hur du kan göra för att komma igång eller hålla fast vid träningsrutiner i en intensiv vardag.
Om det nu är så positivt med träning, varför rör vi oss inte mer i vår vardag? Här har vi en utmaning, eftersom vår egen hjärna motarbetar oss. Den tenderar nämligen att vilja spara energi, och vad passar då bättre än att du är fysiskt inaktiv? Så för att överlista hjärnan gäller det att veta hur den fungerar, och hjärnan älskar rutiner. Nedan följer några tips på vad som brukar underlätta, som du ser handlar några av tipsen om just rutiner.
Skapa rutiner – Det är lättare att få till en vana om du gör den så rutinmässigt som möjligt. Det innebär att det är lättare att få till det om du gör något en kortare stund flertalet dagar i veckan, än en längre stund några få dagar i veckan.
Träning behöver inte ta tid – De senaste åren har kort och högintensiv träning blivit allt mer populär. Faktum är att forskningen visar att du kan få ut större effekt av 20–30 minuter högintensivt intervallpass än längre och lugnare träning. Kanske behöver det inte ta så lång tid?
Kombinera nytta med nöje – För att hitta utrymme i en tajt kalender handlar det ofta om att ta tillfället när det ges. Kan du cykla eller springa till/från jobbet för att slå två flugor i en smäll? Kan du lägga in en del rörelse under arbetsdagen? Eller kan du hitta en träningsaktivitet som du och barnen kan göra tillsammans så att ni både rör er och umgås samtidigt?
När passar det dig bäst? – För en del är morgonträning det bästa sättet och andra trivs med att gå ifrån arbetet på lunchen för att träna. Kanske är din lösning att köra ett pass hemma på kvällen när barnen har lagt sig? Det gäller att hitta de lösningar som fungerar i ditt liv.
Fokusera på det positiva – Om du hela tiden tänker på att du inte hinner träna kommer träningen ge dig negativa känslor och hjärnan blir stärkt i att se problemen med träningen. Om du istället fokuserar på effekten av träningen, hur du mår när du har tränat och påminner dig om hur smidigt du har lyckats få in träningen, då kommer det också bli lättare att få till träningen framöver. Räkna inte gångerna du missar träningen, räkna gångerna du får till den.
Ta hjälp! – Det kanske inte går att anlita någon som gör träningen åt dig men för många är en person som kan bidra till att hitta lösningar och ge stöd till stor hjälp. Tjänsten hälsocoach finns för just detta ändamål och det kan vara väldigt skönt att under en tid ha någon som återkommande stämmer av hur det går. Många klienter säger att det både är skönt och peppande att veta att det finns någon som kommer att höra av sig och kolla hur det går. Hälsocoachen kan också svara på frågor och funderingar kring träningsupplägg, lite som en mini-PT. Kanske kan det vara något även för dig?
Kontakta en hälsocoach!