Be om hjälp – en styrka

MEDARBETARE Många tycker att det är svårt att be om hjälp. De har fått lära sig att klara sig själva. För dem blir det extra svårt när de känner sig pressade och slitna. Att träna på att be om hjälp ökar dina förutsättningar att klara svåra situationer och gör att du känner dig mindre ensam, berättar psykologen Emelie Wagner.

Sammanfattning:

  • Att be om hjälp är för många förknippat med misslyckande
  • Om du vet med dig att du har svårt att be om hjälp kan du öva på att göra det innan du verkligen har behovet
  • Att be om hjälp kan göra att du känner dig mindre ensam.

“Nej, nej, det går bra. Jag har inget att klaga på. Andra har det värre. Jag klarar mig alltid. “

I mitt arbete som psykolog möter jag många människor som aldrig någonsin har bett någon annan om hjälp. De är vana vid att alltid klara sig själva. Bara tanken på att be om hjälp eller ta emot hjälp väcker obehagskänslor kopplade till tankar om misslyckande och otillräcklighet.

Ett exempel är en man som, när han kom till mig, berättade att han senaste månaderna känt av fler och fler symptom på stress, både koncentrations- och minnessvårigheter, sömnproblem, högt blodtryck och ökad oro. Han var inne i en period av ökad belastning på arbetsplatsen. Hans pappa hade blivit sjuk nyligen. Samtidigt var han mitt uppe i en flytt och skulle ta ett mycket positivt steg och flytta ihop med sin flickvän. Han skämdes över att han inte mådde bra trots att så mycket omkring honom var positivt. Men just nu kände han sig mer och mer sliten och tappade i takt med det känslan av glädje. Han kände sig missnöjd med sig själv för att han inte orkade. Han hade aldrig tidigare känt att han inte orkat. Han var van vid att köra på och att klara av det mesta genom att bara gasa lite till. Nu fungerade inte det längre. Det visade sig att hans flickvän bad om att få hjälpa honom, att få laga mat åt honom, sköta matinköp liksom planering inför flytten åt honom men han tackade nej till hennes erbjudande.

Många som söker hjälp på grund av utmattningssymptom berättar att de har bra stöd och skulle kunna få mycket hjälp men ändå gör de allt själva. Om man aldrig i sitt liv behövt fråga andra om hjälp känns det extra svårt att göra det just när man känner sig så sliten och belastad. Ändå det är just då som man behöver det.

Så för alla er som tycker att det känns svårt att be om hjälp, börja öva direkt. Det är helt klart bättre att öva på det medan det inte är livsviktigt. Om du har provat att göra det och märker att du klarar av känslor av misslyckande och sårbarhet så ökar du chansen att kunna be om hjälp när du verkligen behöver det. Det kan handla om enkla saker man kan be en kollega om. Och det gäller alltså att be om hjälp även om man i de flesta fall skulle klara av att göra det själv. Vi människor klarar väldigt mycket men när kostnaderna blir för stora är det rätt läge att be om hjälp. Att få berätta för någon annan om hur man mår och be om hjälp med något enkelt gör ofta att man kan känna sig mindre ensam och på så sätt klara av situationen bättre.

Använd Länsförsäkringars personliga samtalsstöd

I vissa situationer räcker det inte med det stöd man kan få av kollegor och anhöriga. Ibland vill man ha någon utomståendes hjälp och stöd. Det är då som du kan ta chansen att använda Länsförsäkringars personliga samtalsstöd.

Via samtalsstödet får du tre telefonsamtal med psykolog. Om du skulle behöva fler samtal eller vilja träffa en psykolog/ så/ ringer du samma nummer men gör ett annat knappval.

Läs också

Hälsoportalen

Den här webbplatsen är en portal för dig som har eller funderar på att skaffa Länsförsäkringars sjukvårdsförsäkring eller Bo kvar-försäkring. Här kan du bland annat få reda på mer om försäkringen, få svar på vanliga frågor, eller ta del av digitala hälsoprogram.