Våga säga nej till mera jobb

MEDARBETARE För att det flexibla arbetet ska fungera för att ge dig en bra balans mellan arbetsliv och privatliv bör du öva på att säga nej och bidra i konstruktiva samtal om vad som ska göras av vem. Det är lätt att tro att det kommer av sig själv, men att sätta gränser är något man måste öva på för att nå önskat resultat.

Sammanfattning:

  • Idag är gränsen mellan privatliv och arbetsliv ofta oklar
  • Större flexibilitet i arbetslivet kräver att individen själv klarar att sätta gränser
  • Man behöver öva på att sätta gränser för att lyckas och för att må bra

Redan i mitten på 1990-talet började man tala om det gränslösa arbetet då arbetets former förändrades och fler och fler tillfälliga samarbeten, projektanställningar, distansarbeten och bemanningsföretag kom. Idag är flexibiliteten i arbetslivet en självklarhet för många. För medarbetaren innebär det större möjligheter att kunna kombinera ett aktivt privatliv, till exempel med småbarn, och karriär. Priset man får betala är att jobbet i större grad spiller över på privatlivet (och vice versa) i och med att vi alltid är uppkopplade, nåbara och tillgängliga. Medarbetare förväntas ofta vara tillgängliga utanför arbetstid och många får svårt att släppa tankar på arbetet. Om man inte kan distansera sig från sitt arbete och ständigt är stand-by har det ofta en negativ inverkan på livsbalans, sömn och återhämtning.

Forskning visar att individens egna färdigheter att sätta gränser och säga nej är avgörande för hur man klarar av det flexibla arbetslivet. Att sätta gränser är i likhet med andra färdigheter något man måste öva på för att nå önskat resultat. Som psykolog tycker jag att det är fascinerande att ingen tror att man ska kunna spela ett instrument bra utan att träna men när det gäller psykologiska färdigheter tror man inte att man ska behöva träna.

Ta hjälp av andra och prata igenom hur ni vill ha det hemma eller på arbetsplatsen. Och viktigast av allt, utgå från dig själv och dina förutsättningar. Att göra beteendeförändringar är inte lätt men det går. Sätt upp lagom svåra mål och följ upp efter en tid. Det kommer att vara värt var enda minut, jag lovar!

Jag kan rekommendera boken “Att sätta gränser för sig själv och andra” skriven av psykologen och författaren Åsa Kruse. Dessutom vill jag passa på att rekommendera en av mina favoritförfattare och föreläsare, Åsa Kadowakis korta filmklipp om att säga nej. Åsa Kadowaki är psykiatriker och KBT-terapeut.

https://youtu.be/E75flmYwyaw

Prova på e-psykologiprogrammet “Oro och grubbel”

Vill du bli bättre på att hantera oro? Ta hjälp av Länsförsäkringars e-psykologiprogram.

Programmet bygger på KBT (kognitiv beteendeterapi). Genom övningar och evidensbaserad kunskap får du enkla och konkreta verktyg för att både förebygga och hantera oro. Om du vill få stöd av psykolog under tiden du arbetar i programmet kan du ringa Länsförsäkringars vårdnummer och be att få kontakt med psykolog.

Läs också

Hälsoportalen

Den här webbplatsen är en portal för dig som har eller funderar på att skaffa Länsförsäkringars sjukvårdsförsäkring eller Bo kvar-försäkring. Här kan du bland annat få reda på mer om försäkringen, få svar på vanliga frågor, eller ta del av digitala hälsoprogram.