Prioritera rätt för balans i livet

MEDARBETARE Att prioritera handlar om att välja bort. För att få livspusslet att gå ihop måste du först bestämma vilka bitar som ska vara med och hur stora bitarna ska vara. I den första artikeln av fyra för att hjälpa dig till en bättre balans mellan privatliv och arbetsliv ger dig psykologen Emelie Wagner råd för att lyckas med dina prioriteringar.

Sammanfattning:

  • Det populära ordet livspusslet indikerar att det är många bitar som ska pusslas ihop
  • Det fungerar aldrig att prioritera allt lika högt
  • Ta dig tid att fundera kring vad som är viktigt för dig och prioritera utifrån det

Alla dessa val. Det är fantastiskt att kunna välja så mycket som många kan idag, i stort och smått. Men det är för de flesta tveeggat, en fantastisk förmån men också ett ansvar. När fler beslut är upp till en själv och det inte finns något rätt eller fel så kan det egna ansvaret kännas tungt. Ska jag prioritera träning eller tid med barnen? Ska jag skilja mig eller kämpa vidare? Ska jag gå ner i tid för att kunna hämta barnen tidigare eller fortsätta satsa på karriären? Man kan fråga sig hur många pusselbitar som måste få plats i “livspusslet”. Livspussel är ett begrepp som används när man pratar om hur man kan få de olika bitarna i livet att få plats och passa ihop, som till exempel arbete, familj, vänner, träning och egna intressen.

Många gånger kan orsaken till att man inte lyckas få ihop allt bero på att man “prioriterar” allt lika högt. Man försöker hålla sig i form, vara bästa föräldern, bästa kompisen, närvarande partnern, hjälpsamma kollegan och så vidare – vilket inte är prioritering. Kraven och förväntningarna på vad vi ska hinna med och klara av kommer både från andra och från oss själva. Prioritera betyder att inte allt är överst på listan.

Jag kan tycka att det är befriande när läkaren och professorn Agnes Wold vänder sig till småbarnsföräldrar och säger att det inte finns något livspussel. Hon menar att när man har små barn har man bara två pusselbitar att ta hand om; barnen och att försörja sig. Allt annat kan väljas bort då och plockas in vid ett senare tillfälle i livet.

För att må bra och känna balans i livet behöver vi se över vilka krav vi ställer på oss själva. Man kan behöva ta sig lite tid att utifrån nuläget fundera kring vad som är viktigt och vad som kan väljas bort eller prioriteras ned. Man skulle kunna kalla det en avstämning med sig själv. Avstämningen kan med fördel involvera närstående. En sådan avstämning behöver göras lite då och då i och med att livet och förutsättningarna förändras. Det är kanske ett riktigt bra tillfälle för det nu innan höstens aktiviteter drar igång på riktigt. Om du vill ha lite inspiration så kan jag rekommendera boken Lyckofällan av psykologen och författaren Russ Harris.

Använd Länsförsäkringars personliga samtalsstöd

Ta chansen och bolla just dina funderingar kring prioriteringar och livspussel med en erfaren psykolog. Använd Länsförsäkringars personliga samtalsstöd.

Via samtalsstödet får du tre telefonsamtal med psykolog. Om du skulle behöva fler samtal eller vilja träffa en psykolog så ringer du samma nummer men gör ett annat knappval.

Läs också

Hälsoportalen

Den här webbplatsen är en portal för dig som har eller funderar på att skaffa Länsförsäkringars sjukvårdsförsäkring eller Bo kvar-försäkring. Här kan du bland annat få reda på mer om försäkringen, få svar på vanliga frågor, eller ta del av digitala hälsoprogram.