Förra veckan tog vi upp frågor kring livspussel och prioriteringar. Ett hinder för att klara att göra bra prioriteringar är ofta rädslan att missa något. Rädslan att missa något har fått nya proportioner i samband med sociala mediers intåg i människors liv.
På engelska finns ett uttryck som förkortas FOMO och som sagt betyder Fear of missing out, det vill säga rädsla för att missa något. Ordet lades till i Oxford English Dictionary 2013. Facebook är ett exempel på social media som ger oss många möjligheter att hålla oss uppdaterade på vad vänner, kollegor och andra gör och engagerar sig i. Bilder på lyxiga middagar, semesterresor och löppass i häftiga miljöer påminner om allt vi går miste om just nu. Det är också lätt att glömma bort att bilderna ofta är tillrättalagda och inte representerar verkligheten. Bilderna visar ofta vad personen önskar istället för vad den har. Dessutom visar flödet dessa önskningar från många människor. Det gör det förrädiskt lätt att känna sig misslyckad och ointressant. Den här känslan när man jämför sig med andra och påminns om sådant man inte har är en socialt förknippad oro som alla kan känna igen. Studier har visat att användning av sociala medier är förknippat med ökad FOMO.
Nu är det snart ett år sedan jag bestämde mig för att ta bort sociala medier från min telefon. Det var först tänkt som något tillfälligt. Jag kommer ihåg hur det i början kliade i fingrarna, kändes tomt och ibland lite jobbigt. Jag som alltid brukade ta upp telefonen och se igenom det senaste i flödet; i köer, väntrum, på bussen. Men med tiden kom en annan känsla av lugn. Jag tittar någon gång då och då på Facebook och liknande på min dator och det fungerar bra. Jag har sedan dess föreslagit detta vid ett flertal tillfällen i mitt arbete som psykolog och jag har fått förmånen att se att det har hjälpt många att komma ifrån splittring och hitta mer ro och lugn. Våga ta utmaningen och prova detta. Kanske kommer du att hitta ett nytt lugn på samma sätt som jag gjorde.
Detta var det andra mailutskicket på temat “Balans mellan privatliv och arbetsliv”. Nästa vecka kommer det att handla om eget ansvar och vad det kan betyda för dig som individ.
Vill du bli bättre på att hantera oro? Ta hjälp av Länsförsäkringars e-psykologiprogram.
Programmet bygger på KBT (kognitiv beteendeterapi). Genom övningar och evidensbaserad kunskap får du enkla och konkreta verktyg för att både förebygga och hantera oro. Om du vill få stöd av psykolog under tiden du arbetar i programmet kan du ringa Länsförsäkringars vårdnummer och be att få kontakt med psykolog.