Beroendeproblematik är aldrig en lätt situation att angripa. För dig som arbetsgivare finns det däremot flera vägar att gå för att få hjälp. Via sjukvårdsförsäkringen kan du få stöd i hur du ska bemöta den anställda, hjälp med utredning och slutligen behandling. Här kan du läsa mer om hur vår sjukvårdsförsäkring kan hjälpa er i en redan tuff och känslig situation.
Beroendeproblematik behöver inte alltid handla om alkohol eller droger, det kan även handla om att ha ett tablettmissbruk eller ett spelberoende. Det kan klassas som ett beroende när den drabbades vardag påverkas negativt och både arbetssituation och fritid blir lidande. Förutom att beroendet i sig är ett skadligt beteende så kan det få följdeffekter både fysiskt och mentalt. Både familj och ekonomi kan drabbas hårt när en person är fast i sitt beroende. Därför ingår behandling av beroende i vår sjukvårdsförsäkring.
När en anställd ofta har korttidsfrånvaro, bör du som arbetsgivare ha ett samtal med din medarbetare efter tredje tillfället. Efter sex enskilda frånvarotillfällen under ett år kan du be om ett förstadagsintyg från läkare för att styrka sporadisk korttidsfrånvaro. Men framför allt bör du kontakta er HR-avdelning, alternativt vårt chefsstöd där du kan få prata med en HR-specialist om ditt arbetsgivaransvar och få stöd kring hur du bäst kan stötta din kollega i att söka hjälp.
En rekommendation från chefsstödet kan vara att du råder din medarbetare att ringa det personliga samtalsstödet eller att delta i något av de webbaserade hälsoprogrammen som ett första steg för att bli medveten om sin situation och eventuellt bromsa den. Om situationen fortsätter eller förvärras kan det vara aktuellt med behandling via Nämndemansgården, som är Länsförsäkringars partner i behandling av beroendeproblematik. Sjukvårdsförsäkringen ersätter halva kostnaden för en fullföljd behandlingsperiod hos Nämndemansgården, som vanligen pågår under ett år. Behandling hos Nämndemansgården måste alltid arrangeras av Länsförsäkringar.
Oavsett om du som arbetsgivare misstänker eller har fått det bekräftat att din medarbetare har en beroendeproblematik så måste den drabbade själv vilja bli hjälpt. Och måste delge sitt beroende till vår vårdförmedling. Så för att få en professionell behandling behöver den anställde kontakta vår vårdförmedling och delta i ett bedömningssamtal. Därefter kan Länsförsäkringar starta ett ärende och koppla in Nämndemansgården för utredning och behandling. Läs mer om Nämndemansgården här intill.
Om en sjukvårdsförsäkrad medarbetare själv har insett sin beroendeproblematik kan hen i första steget kontakta vår vårdförmedling för ett bedömningssamtal. Efter ett bedömningssamtal så kan Nämndemansgården kopplas in. Medarbetaren kan välja att göra detta i samråd med dig som arbetsgivare, eller på egen hand och i de fallen delges ingen information till dig som arbetsgivare. Försäkringen ersätter 50 procent av behandlingskostnaden, resterande betalar den drabbade, eller du som arbetsgivare.
Om du är delaktig i processen får du regelbunden återkoppling från Nämndemansgården om hur behandlingen fortskrider.
Nämndemansgården har mer än 30 års erfarenhet av att jobba med behandling av alkohol-, droger-, läkemedel- och spelmissbruk. De kan hjälpa dig som arbetsgivare och chef i hur du ska bemöta din medarbetare när du misstänker beroendeproblematik. När ett ärende startas för din medarbetare börjar de med en personlig bedömningsprocess för att ta fram rätt behandlingsmodell. De erbjuder även stöd för anhöriga, det kan vara barn, respektive eller en nära anhörig som blivit medberoende. Ibland behöver den drabbade genomgå ett behandlingsprogram på neutral mark, likt ett internat. Nämndemansgården erbjuder behandlingshem över större delen av Sverige och Länsförsäkringar kan erbjuda behandling på flera av dessa.
Notera att behandling hos Nämndemansgården alltid måste planeras och handhas av Länsförsäkringar.
Läs mer på namndemansgarden.se
Genom din sjukvårdsförsäkring kan du få samtalsstöd på telefon med en jurist, ekonom, socionom, arbetsterapeut, ergonom, HR-konsult, hälsocoach eller psykolog. För dig som är chef eller har ett medarbetaransvar finns vårt chefsstöd, där du kan få råd av en HR-specialist eller psykolog i lägen när rollen som chef är extra utmanande.
08.00 - 17.00 Samtalsstöd och sjukvårdsförmedling