Minska det negativa ältandet

Förmågan att fundera på problem för att försöka komma på konstruktiva lösningar är en av våra styrkor som människor. Den förmågan har genom historien hjälpt oss att komma långt. Till det har vi en annan värdefull förmåga, den att fantisera och föreställa oss saker. Ibland samarbetar de två på ett suveränt sätt. Andra gånger krockar de och problem kan uppstå. Man kan säga att negativt ältande uppstår när vi inte skiljer föreställningar från fakta utan betraktar allt som information som vi ska processa noga. Alltså när vi använder problemlösningsförmågan till saker som egentligen inte är problem. Här följer tre steg för att minska det negativa ältandet.

1. Känn igen ältandet

Om du vill minska ditt ältande är ett viktigt första steg att känna igen det när det pågår. Tankar som leder till ältande kännetecknas av att de ofta inleds med orden ”tänk om…”. ”Tänk om kunden är missnöjd med min leverans?”, ”Tänk om chefen ber mig göra en uppgift som jag inte kommer klara av”, ”Om det här mötet går dåligt tappar vi den här kunden och då är det mitt fel och jag blir petad från projektet”. När du ägnar långa stunder, kanske timmar, dagar eller till och med veckor åt den sortens tankar har du sannolikt fastnat i ältande.


2. Våga avstå ältandet

Nästa steg är att fatta modet att avstå. Den som ältar problem kan uppleva att det är en viktig aktivitet som pågår. Att den tänker igenom fakta för att fatta kloka beslut. Vi blir ju ofta uppmuntrade att analysera och fundera igenom saker noga. Då kan det vara svårt att våga avstå från ältandet. Påminn dig om att de tankar du ältar inte är fakta utan föreställningar. Det är som att din hjärna fastnat i beteendet att försöka lösa problem trots att det egentligen inte finns några problem att lösa.


3. Låt ältandet leda till aktivitet

När du kommit så långt behöver du bryta ältandet. Bästa sättet brukar vara att byta aktivitet till något som för tankarna till annat. För många fungerar fysisk aktivitet väldigt bra. Andra märker att aktiviteter som att baka, laga mat, städa, läsa en bok, lösa korsord eller lyssna på musik ger samma goda effekt. Ta reda på vad som passar just dig i olika situationer.


Generaliserat ångestsyndrom

Alla ältar vi och oroar oss. Men ibland blir det lite för mycket av den varan. Kanske gör det att du blir spänd i kroppen, får svårt att sova eller har en upplevelse av att hjärnan aldrig stillnar utan alltid serverar ett nytt ämne för oro. När ältande och oro av den här sorten tar väldigt stor plats i livet kan det handla om en ångeststörning, nämligen Generaliserat Ångestsyndrom (GAD).


Behandling

Den som lider av GAD kan behöva professionell hjälp för att komma till rätta med problemet. I forskningsstudier har KBT, Kognitiv beteendeterapi visat sig vara en behandling som hjälper många. Behandlingsinslag som ofta ingår i KBT vid GAD är att lära sig identifiera oro, begränsa oro, inte låta sig hindras av oro samt olika former av avslappningstekniker. Ibland kombineras behandlingen med medicinsk behandling. Andra gånger ges enbart medicinsk behandling. Om du upplever att du lider av ihållande ångest så tveka inte att söka hjälp.


Om författaren:

Liv Svirsky är leg. psykolog, leg. psykoterapeut, specialist i klinisk psykologi och utbildad handledare i KBT. Liv har lång erfarenhet av psykoterapeutiskt arbete med barn, ungdomar, vuxna och par. Hon handleder personal inom olika verksamheter samt föreläser och har en deltidstjänst som adjungerad lärare på Stockholms universitet. Utöver det svarar hon på läsares frågor om psykologi på Psykologiguiden och har skrivit flertalet böcker både riktade till professionen, föräldrar och barn. Läs mer om Liv Svirsky hos vår hälsopartner www.healthcompetence.se
Liv Svirsky

Håll dig frisk med våra försäkringar

Visste du att du har tillgång till flera hälsofrämjande tjänster med vår sjukvårdsförsäkring och Bo kvar-försäkring? De består bland annat av en hälsoprofil, KBT-baserade hälsoprogram och samtalsstöd – som hjälper dig att hålla dig frisk och må bra.

Läs mer om sjukvårdsförsäkring

Läs mer om Bo kvar-försäkring

Fler artiklar på ämnet

Får du våra nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress för att få vårt nyhetsbrev.

Läs mer om vår hantering av personuppgifter personuppgifter

Tyck till

Skulle du rekommendera den här sidan till en vän eller kollega?

Tack för att du hjälper oss förbättra vår webbplats!

Hälsoportalen

Den här webbplatsen är en portal för dig som har eller funderar på att skaffa Länsförsäkringars sjukvårdsförsäkring eller Bo kvar-försäkring. Här kan du bland annat få reda på mer om försäkringen, få svar på vanliga frågor, eller ta del av digitala hälsoprogram.