Bekämpa din begränsande rädsla

Tänk om jag misslyckas och mina kollegor tycker att jag är en okunnig bluff? Tänk om jag gör bort mig och chefen inte köper min idé? Tänk om… Den obehagliga klumpen i magen, kroppen stelnar till och pulsen stiger. Har du upplevt liknande tankar och känslor i jobbet någon gång? Du är inte den enda.

Att utvecklas i sitt jobb handlar inte om att aldrig känna sig rädd eller osäker. Det handlar om att inte låta rädsla hindra dig från att röra dig mot dina mål och utforska din potential. Det går att träna upp din toleransnivå för rädsla så att du kan göra mer av det du långsiktigt mår bra av. Här kommer några enkla tips.


Hitta tillfällen att öva på att utmana dina rädslor

Att undvika utmanande situationer som skapar osäkerhet, nervositet eller självtvivel känns ofta skönt i stunden. Men handen på hjärtat, hur mycket lär du dig? Risken är att du går miste om viktiga erfarenheter och att rädslan ökar över tid.

Bestäm dig för att utmana dina rädslor. Ta sikte på det du kan lära dig av att bryta impulsen att undvika eller fly. Hitta situationer under arbetsdagarna där du kan öva på att utmana dina rädslor, gärna något litet varje dag. Skriv en lista över situationer där din rädsla tidigare hindrat dig. Rangordna i fallande ordning hur obehagliga du tror att situationerna skulle vara att genomföra. Börja öva på att utmana rädsla med något som känns lätt till medelsvårt och öka svårighetsgraden gradvis. Kom ihåg att berömma dig själv efteråt och att du faktiskt var modig nog att utmana dig själv.


Bjud in rädslan på färden

Påminn dig om att rädslor och tvivel är naturligt när du lämnar din komfortzon. Bjud in rädslan som en följeslagare på din resa mot nya erfarenheter. Rädsla upplevs som obehagligt men är faktiskt inte farligt. Var nyfiken och utforska rädslan som om du skulle vara en utomstående observatör. Var upplever du den? Har den en form eller färg? Kanske kan du ge rädslan ett namn?

Öva på att rikta din uppmärksamhet mot det som är viktigt för din prestation samtidigt som rädslan får finnas som ett bakgrundsbrus. Tänk på att tankar och känslor faktiskt bara är tankar och känslor, de speglar inte nödvändigtvis verkligheten. När du vågar stanna kvar i känslan utan att kämpa emot eller försöka fly så minskar rädslan vanligtvis efter en stund.


Ett konstruktivt förhållningssätt till misslyckanden

För att lyckas så behöver du också våga misslyckas. Ja, det kan låta klyschigt men det är svårt att göra saker fullt ut utan att riskera att det också kan gå fel ibland. Tänk realistiskt utifrån fakta i stället för känslor. Att det inte alltid går som det är tänkt händer oss alla. Allt vi gör blir inte alltid perfekt. Det påverkar inte vem du är. Vad är egentligen det värsta som kan hända om du skulle råka misslyckas? Katastrofscenarion vi målar upp i tankarna är ofta värre än vad det faktiskt blir i verkligheten.

Finns det verkliga risker? Gör då en plan i förväg hur du kan hantera det om det faktiskt skulle hända. Kom ihåg att du kan lära dig väldigt mycket även av sådant som går mindre bra. Att upptäcka brister och kunskapsluckor hos dig själv ger dig värdefull information om vad du kan träna vidare på för att fortsätta utvecklas. Utvärdera därför dina prestationer sakligt och konstruktivt i stället för dömande.

Det är naturligt att ibland känna sig rädd och tvivla på sig själv. Är din rädsla mycket hindrande i jobbet eller i livet i stort är det bra att ta hjälp av en psykolog eller psykoterapeut. Att bli vän med dina rädslor kan hjälpa dig att växa både på jobbet och i livet. Lycka till!


Om författaren

Carolina Lundqvist är doktor i psykologi, docent i idrottsvetenskap och legitimerad psykoterapeut Hon har lång erfarenhet inom psykologi och idrott där hon länge har forskat, utbildat och arbetat med psykologiska frågeställningar som berör psykisk hälsa samt prestationer.

Hon har i många år arbetat som idrotts- och prestationspsykologisk rådgivare inom elitidrott med allt från juniorer till elitidrottare på olympisk nivå. Nu vill hon även sprida sin kunskap till verksamheter och företag där hon drar många paralleller mellan idrott och hälsa. Läs mer om Carolina hos vår hälsopartner www.healthcompetence.se

Carolina Lundqvist

Håll dig frisk med våra försäkringar

Visste du att du har tillgång till flera hälsofrämjande tjänster med vår sjukvårdsförsäkring och Bo kvar-försäkring? De består bland annat av en hälsoprofil, KBT-baserade hälsoprogram och samtalsstöd – som hjälper dig att hålla dig frisk och må bra.

Läs mer om sjukvårdsförsäkring

Läs mer om Bo kvar-försäkring

Fler artiklar på ämnet

Får du våra nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress för att få vårt nyhetsbrev.

Läs mer om vår hantering av personuppgifter personuppgifter

Tyck till

Skulle du rekommendera den här sidan till en vän eller kollega?

Tack för att du hjälper oss förbättra vår webbplats!

Hälsoportalen

Den här webbplatsen är en portal för dig som har eller funderar på att skaffa Länsförsäkringars sjukvårdsförsäkring eller Bo kvar-försäkring. Här kan du bland annat få reda på mer om försäkringen, få svar på vanliga frågor, eller ta del av digitala hälsoprogram.