Hälsotipsen att bära med sig under året

Hur vi äter, dricker och rör på oss spelar stor roll för hur vi mår både fysiskt och psykiskt. Tankens kraft och hur vi tänker om oss själva har också stor betydelse. Hälsosamma val behöver vara enkla och en naturlig del av våra liv. Starta idag och inspireras av följande tips skrivna av fysioterapeuten Anna Ek.

Rörelsepauser – bra för hjärnan

Att bryta stillasittandet har visat sig vara mycket viktigt för hälsan. Ställ dig upp och ta en rörelsepaus på någon minut. All rörelse räknas, hitta vardagsaktiviteter där du använder din kropp. Rörelsepauser får även hjärnan att må bra, redan vid rörelsepauser på 1 minut per halvtimme ger dig bättre koncentration, du blir mer stresstålig och förbättrar minnet.

Rätt kost för måendets skull

Intressera dig för vad du äter och undvik att ha skräpmat hemma. Det handlar inte om att vara smal utan om att ge kroppen det som behövs för att fungera optimalt. Bli mätt på rätt sätt och unna dig ett mellanmål på eftermiddagen. Det kommer ge dig stabilare blodsocker, minskat sötsug och mer energi. Drick i huvudsak vatten till dina måltider och skippa sötade drycker.

Visste du att äldre personer behöver äta mer protein? Med åldern minskar proteinupptaget i kroppen och därför behöver vi öka intaget av ex. linser, bönor, kyckling och nötkött. Protein är viktiga byggstenar för våra muskler.

Träningsrekommendationer

Det finns rekommendationer för hur mycket rörelse våra kroppar behöver. Dessa riktlinjer bygger på stor samlad forskning från WHO, Världshälsoorganisationen. Målet för alla vuxna är att höja pulsen 20–30 minuter per dag och utmana med muskelstärkande träning 2–3 pass per vecka. Det är även viktigt att lägga in balansträning då och då. Fysisk aktivitet kan förebygga ohälsa som ex. hjärt-kärlsjukdomar, typ 2-diabetes, vissa cancerformer, fetma och psykisk ohälsa.

Spendera tid utomhus och ta vara på dagsljuset

Det finns ett tydligt samband mellan att vistas utomhus och god hälsa: ju mer dagsljus, desto mindre hälsobesvär. Ljuset är viktigt för reglering av din dygnsrytm, sömn och humör.

Medveten andning

Ta två eller tre riktigt djupa andetag. När du andas djupt sjunker puls, blodtryck och stressnivåer. Kroppen får mer syre, immunförsvaret blir starkare och muskelspänningar släpper. Passa även på att tänka på något som känns bra just nu eller något som du ser fram emot. Det kan både lugna och höja humöret.

Gå offline

Logga ut ibland och stäng av notiserna på telefonen för att vara helt närvarande i ditt eget liv. Inför skärmfria zoner där du enbart befinner dig för att varva ner eller sova.

Reflektionstid

Att reflektera över händelser under en dag är att hitta lärande i det man varit med om. Ha som rutin att avsätta tid för reflektion några minuter varje dag eller kanske tio minuter en gång i veckan. Reflektionstid hjälper oss också finna det vi är tacksamma för.

Sömn och återhämtning

På samma sätt som kroppen och musklerna behöver vila efter ett träningspass, behöver vår hjärna vila efter dagens alla intryck. Vi mår bäst av att sova när det är mörkt och att vara aktiva när det är ljust. Vakna och lägg dig ungefär vid samma tidpunkt.

När du sover aktiveras kroppens immunsystem och viktiga hormoner bildas, samtidigt minskar stresshormoner. Vuxna behöver mellan sex och nio timmars sömn per dygn, men det varierar från person till person.

Relationer

Trygga och stöttande relationer är en viktig skyddsfaktor för god psykisk hälsa. Underhåll dina relationer, hör av dig till kompisar och umgås med personer som får dig att må bra. Kom ihåg att ditt bemötande kan ha stor effekt för personer runt omkring dig – ett hej eller ett leende kan göra någons dag.

Sluta röka och snusa

När du röker eller snusar får du i dig ämnen som är skadliga för kroppen. De gör till exempel att du får sämre kondition, läker skador sämre och ökar risken för flera sjukdomar.

Om du röker så vet du säkert redan att du inte borde, och du kanske redan har försökt att sluta flera gånger. Men kom ihåg att bara för att du inte har klarat det tidigare, betyder det inte att du inte kommer att klara det den här gången.

Om författaren:

Anna Ek är legitimerad fysioterapeut, MS'c och ergonom. Dessutom är hon specialist inom fysisk aktivitet och idrottsmedicin. Som aktiv veteranfriidrottare vet hon betydelsen av en god balans mellan belastning och återhämtning. Anna brinner extra mycket för ergonomi och hjälper arbetsplatser genom att göra besök och ge tips och råd på plats samt genom att föreläsa om allt från belastningsergonomi till utformning av arbetsmiljö.

Läs mer om henne hos vår hälsopartner www.healthcompetence.se

Anna Ek

Håll dig frisk med våra försäkringar

Visste du att du har tillgång till flera hälsofrämjande tjänster med vår sjukvårdsförsäkring och Bo kvar-försäkring? De består bland annat av en hälsoprofil, KBT-baserade hälsoprogram och samtalsstöd – som hjälper dig att hålla dig frisk och må bra.

Läs mer om sjukvårdsförsäkring

Läs mer om Bo kvar-försäkring

Fler artiklar på ämnet

Får du våra nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress för att få vårt nyhetsbrev.

Läs mer om vår hantering av personuppgifter personuppgifter

Tyck till

Skulle du rekommendera den här sidan till en vän eller kollega?

Tack för att du hjälper oss förbättra vår webbplats!

Hälsoportalen

Den här webbplatsen är en portal för dig som har eller funderar på att skaffa Länsförsäkringars sjukvårdsförsäkring eller Bo kvar-försäkring. Här kan du bland annat få reda på mer om försäkringen, få svar på vanliga frågor, eller ta del av digitala hälsoprogram.