Kopiera elitens träningsknep

Stenhård, högintensiv träning har länge ansetts vara nyckeln till förbättrad kondition och styrka. Men Nils van der Poel, bland andra, har nyligen skapat en renässans för den i stället lågintensiva och långvariga träningen. Vilken träning är egentligen bäst? Det ska vi reda ut här och nu.

Olika intensitet - olika energisystem

Ni har kanske sprungit på begreppen aerob och anaerob träning? Förenklat kan de förklaras med hur kroppen har tillgång till syre.

När vi har god tillförsel av syre ut i kroppen så arbetar våra aeroba energisystem. Här kan vi hålla på en lång stund och intensiteten upplevs som låg till medel.

Våra anaeroba energisystem kickar in när intensiteten blir hög, här kan vi inte hålla på särskilt länge utan att vi får bekanta oss med den anaeroba träningens biprodukt - mjölksyra.


Intensiv, kortvarig träning ger hälsomässiga fördelar

Intensiv och kortvarig träning karaktäriseras av korta intensiva intervaller nära max (ca 90% av maximalt syreupptag) med varierande vila emellan. Detta har visat sig kunna bidra till väldigt potenta effekter i kroppen på t.ex. maximalt syreupptag, förmåga till blodtransport, endorfiner i kroppen och förbättrad metabolism (1).

På grund av den höga intensiteten så blir denna typ av träning såklart, rent tidsmässigt, effektiv där en person kan få stor effekt på relativt korta träningspass. Den kan säkert däremot för många upplevas lite obehaglig eftersom den rent fysiskt är väldigt utmanade.


Bra saker måste få ta tid – van der Poel-effekten

Tidseffektivitet är inte allt. Fråga Nils van det Poel, som enligt egen utsago cyklade 6 timmar för att äta en kebab han tyckte om. Vissa bra saker måste få ta tid. De norska bröderna Ingebrigtsen utvecklade ett koncept som kallas ”dubbeltröskel”. Detta går förenklat ut på att köra betydligt längre pass men på en något lägre intensitet för att undvika att kliva över din mjölksyratröskel. Du utför dubbla pass några gånger per vecka och fyller på övriga pass med ännu lägre intensitet.

Tanken med denna typ av träning är att du förhoppningsvis kan bygga en större volym av träning (fler- och/eller längre pass) under en vecka fast med mindre slitage och en mer ”fräsch” känsla i kroppen. Den ska även öka din ”grundkondition” vilket gör att du snabbare kan återhämta dig mellan dina träningspass.

Det finns gott om forskning som även visar hur denna typ av aerob träning förbättrar vår förmåga att ”bränna” fett, eller mer korrekt uttryckt; att använda fett som en energikälla (2).


Så vilken träning är bäst?

Den bästa träningen är den du faktiskt gör. Kanske ett tråkigt svar, men inte desto mindre sant. Det finns fördelar tidsmässigt med att jobba korta intervaller med väldigt hög intensitet, men det finns även fördelar med längre pass på lägre intensitet. Men all träning ger hälsomässiga fördelar. Det är viktigt att påminna sig om att för att kunna träna långa träningspass så måste vi under en lång tid utöva en progressiv ökning av vår träning. Både till antal pass och längden på passen. Genom att skynda långsamt så minskar vi risken för att vi skadar oss på vägen.

Så cykla GÄRNA nästa gång ni ska köpa kebab, men inte nödvändigtvis 6 timmar!


Referenser

1. Atakan MM, Li Y, Koşar ŞN, Turnagöl HH, Yan X. Evidence-Based Effects of High-Intensity Interval Training on Exercise Capacity and Health: A Review with Historical Perspective. Int J Environ Res Public Health. 2021 Jul 5;18(13):7201. doi: 10.3390/ijerph18137201. PMID: 34281138; PMCID: PMC8294064.

2. Liepinsh E, Makarova E, Plakane L, Konrade I, Liepins K, Videja M, Sevostjanovs E, Grinberga S, Makrecka-Kuka M, Dambrova M. Low-intensity exercise stimulates bioenergetics and increases fat oxidation in mitochondria of blood mononuclear cells from sedentary adults. Physiol Rep. 2020 Jun;8(12):e14489. doi: 10.14814/phy2.14489. PMID: 32562386; PMCID: PMC7305243.

Om författaren:

Med fyra olika examen är Magnus Hellman Driessen expert inom kost och idrottsvetenskap. Han har en master i idrottsvetenskap, med. kand. i idrottsmedicin, fil.kand. i kostvetenskap och en lärarlegitimation.

Magnus älskar att utbilda! Han har varit fystränare i många år för IF Elfsborg, jobbat som medicinskt ansvarig för Norrby IF och som kostansvarig för Varbergs BoIS. I nuläget är han fystränare för Borås Basket och både lärare och fystränare på Sven Eriksongymnasiet i Borås. Läs mer om Magnus hos vår hälsopartner på www.healthcompetence.se.

Författare: Magnus Hellman Driessen

Håll dig frisk med våra försäkringar

Visste du att du har tillgång till flera hälsofrämjande tjänster med vår sjukvårdsförsäkring och Bo kvar-försäkring? De består bland annat av en hälsoprofil, KBT-baserade hälsoprogram och samtalsstöd – som hjälper dig att hålla dig frisk och må bra.

Läs mer om sjukvårdsförsäkring

Läs mer om Bo kvar-försäkring

Fler artiklar på ämnet

Får du våra nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress för att få vårt nyhetsbrev.

Läs mer om vår hantering av personuppgifter personuppgifter

Tyck till

Skulle du rekommendera den här sidan till en vän eller kollega?

Tack för att du hjälper oss förbättra vår webbplats!

Hälsoportalen

Den här webbplatsen är en portal för dig som har eller funderar på att skaffa Länsförsäkringars sjukvårdsförsäkring eller Bo kvar-försäkring. Här kan du bland annat få reda på mer om försäkringen, få svar på vanliga frågor, eller ta del av digitala hälsoprogram.