Tillräcklig återhämtning är ditt försvar mot stress

Stress och hög belastning är inte farligt i sig utan blir farligt om ditt utrymme för återhämtning inte är tillräckligt. Återhämtningen behöver vi ha ofta, genom korta återhämtningsstunder under dagen, men också mellan arbetsdagarna och arbetsveckorna. Hälsocoachen Anja Näslund visar att vad som ger återhämtning delvis är personligt, men att dina levnadsvanor på många sätt är helt avgörande för din stresstålighet och energipåfyllning.

Sammanfattning:

  • Prioritera din sömn – den förbättrar immunförsvaret och är en av de viktigaste väktarna mot stress
  • Träna ett par gånger i veckan – det förstärker stresståligheten
  • Hitta dina goda vanor för återhämtning – och våga göra ingenting – det ger balans till stressen

Inte helt oväntat är sömnen något av det absolut viktigaste för återhämtning. Om du får tillräckligt med djup och återhämtande sömn varje natt kommer det ge dig bättre förutsättningar för att hantera dagens utmaningar. Även om det är lätt att spara in på sömn när det är mycket att göra är det en lösning som helst bara ska användas enstaka nätter, annars klarar din hjärna inte av att ta igen den sömn du missar. Eftersom sömnen är avgörande för byggandet av immunförsvaret vet vi idag att så länge sömnen fungerar har du goda förutsättningar för att hantera hög stress. Om du däremot börjar minska antalet timmar, eller om du på grund av höga stresshormoner har svårt att somna eller vaknar tidigt på morgonen, då ökar också risken för att du ska bli sjuk av stressen.

Träning kvalar in som god tvåa av levnadsvanor som hjälper oss att bli stresståliga. När du tränar förstärks helt enkelt kroppens förmåga att hantera såväl stressen i sig som konsekvensen av stress. En av orsakerna till det är att du genom träningen får utlopp för en del av de ämnen som kroppen samlar på sig när den känner stress, vilket blir som en inre rening i stressystemet. Egentligen kan du välja vilken typ av träning som helst, effekten blir densamma. Det viktiga är att hålla fast vid träningen även när du är inne i livets mer intensiva perioder. Träningen behöver bara ta 20–30 minuter för att ge god effekt. Om dina stressnivåer har varit höga under lång tid kan det vara mer fördelaktigt att välja lugna aktiviteter eftersom högintensiv träning med en sönderstressad kropp faktiskt kan göra att du mår sämre på lång sikt. Våga ta hjälp för att se vad som är mest lämpligt för dig.

Vad som är återhämtning kan, som sagt, variera. För många är umgänge med vänner och familj något som ger påfyllning av kraft. Det är också viktigt med egentid, tid där du umgås med dig själv och hinner lyssna av dig själv och hur du mår. Något vi tenderar att missa idag är korta energipåfyllningar under dagen. Vi har allt mindre ställtid och efter arbetsdagen fyller vi upp med ytterligare saker som ska göras. Att pilla sig i naveln, eller göra just ingenting, är något som vi nästan helt tappat bort. Många av våra slö-aktiviteter innefattar istället knappande på telefonen, slösurfning eller tv-tittande, vilket i korta stunder kan ge avkoppling, men som när det blir många gånger under dagen faktiskt istället belastar oss. Fundera på om det finns några tidpunkter under dagen då du kan ge dig själv en stund av att göra ingenting och om någon av dina mobilkollar kanske kan ersättas av att bara titta ut i tomma intet.

Håll dig frisk med våra försäkringar

Visste du att du har tillgång till flera hälsofrämjande tjänster med vår sjukvårdsförsäkring och Bo kvar-försäkring? De består bland annat av en hälsoprofil, KBT-baserade hälsoprogram och samtalsstöd – som hjälper dig att hålla dig frisk och må bra.

Läs mer om sjukvårdsförsäkring

Läs mer om Bo kvar-försäkring

Gör hälsoprofilen

Får du våra nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress för att få vårt nyhetsbrev.

Läs mer om vår hantering av personuppgifter personuppgifter

Tyck till

Skulle du rekommendera den här sidan till en vän eller kollega?

Tack för att du hjälper oss förbättra vår webbplats!

Hälsoportalen

Den här webbplatsen är en portal för dig som har eller funderar på att skaffa Länsförsäkringars sjukvårdsförsäkring eller Bo kvar-försäkring. Här kan du bland annat få reda på mer om försäkringen, få svar på vanliga frågor, eller ta del av digitala hälsoprogram.