Ta dig ur sömnproblemens onda cirkel

Emelie Wagner är psykolog på SOS International. Många av hennes klienter har sömnproblem. Ofta hjälper hon dem att komma igång med e-psykologiprogrammet Sov bättre. Det bygger på Kognitiv Beteendeterapi (KBT) för att förändra de tankar och den stress som är grunden till deras problem. Här förklarar hon varför KBT är effektivt mot sömnproblem och hur behandlingen fungerar.

Du ligger i sängen klar för att sova men tankarna bara snurrar. Du vrider och vänder dig. I takt med att klockan går stiger din stressnivå. Tankarna på hur illa dagen imorgon ska gå om du inte somnar snart kommer, trots att du vet att det inte hjälper att tänka på det nu. Kan du känna igen dig?

Sömnproblem är vanligt. Ungefär var tredje svensk upplever svårigheter med insomning, täta uppvaknanden eller en känsla av att inte vara utsövd. Att sova dåligt i perioder är helt normalt och vi har säkert alla erfarenhet av att sömnen störts under vissa tider på grund av stress, sjukdom eller andra omständigheter. Ibland går dock inte sömnsvårigheterna över, trots att det som utlöste dessa svårigheter inte längre finns kvar.

Psykologen Emelie Wagner har lång erfarenhet av att hjälpa människor som kämpar med sömnproblem. Hon menar att när sömnsvårigheter kvarstår beror det ofta på två faktorer; dåliga strategier och för mycket tryck på gaspedalen.

– Dåliga strategier handlar om de sätt med vilka man försöker hantera och kompensera för sömnsvårigheterna, till exempel att spendera mer tid i sängen, lägga sig tidigare, ta tupplurar, förklarar Emelie. Gaspedalsproblemet handlar om att kroppen har en för hög aktivitetsnivå, vilket ofta kommer sig av för mycket stress i livet, avslutar hon.

I samband med att man har svårt att somna och känner sig trött är det vanligt att man börjar ändra på andra saker i sitt liv, i hopp om att det ska hjälpa. Man kanske lägger sig tidigare, tar tupplurar dagtid och kanske minskar på vanliga aktiviteter. Sådant hjälper sällan utan riskerar istället att förstärka den onda cirkeln och kan göra att man får mer långvariga sömnproblem.

– Jag tycker inte alls att det är konstigt att det blir så men då är det viktigt att veta att man med KBT kan få konkret och effektiv hjälp, säger hon.

Emelie förklarar att vid KBT (Kognitiv beteendeterapi) för sömnsvårigheter byter man de dåliga strategier som använts för att hantera sömnproblemen iväg mot mer fungerande strategier. Hon menar att KBT för sömnsvårigheter är konkret och tydligt att arbeta med.

– När det händer mycket i livet så kan det hända att tankar, oro eller stress gör att du får svårt att slappna av och somna. Det i sin tur kan göra att du börjar oroa dig för att du inte somnar och eventuella konsekvenser av det, berättar hon. Det var alltså oroande tankar som gjorde att du från början fick svårt att somna och nu när du börjar oroa dig för att du har svårt att somna, så kan man säga att du hamnat i en ond cirkel, säger Emelie.

En huvudkomponent i KBT-behandling för sömnsvårigheter är att man får fylla i en “sömndagbok” som används för att kartlägga sömnen. Man fyller bland annat i när man gått och lagt sig, hur lång tid det tagit att somna, när man gått upp, hur många gånger man vaknat och så vidare. Inte alltför sällan visar det sig, när man fyller i sömndagboken, att man faktiskt sover mycket bättre än man trott. Med hjälp av sömndagboken kan också KBT – behandlingen utvärderas, för att se att den verkligen hjälper.

– Jag har arbetat mycket med KBT vid sömnsvårigheter och det är så roligt just för att det ger så bra resultat. Jag har mött människor som har haft sömnproblem i många år och som med hjälp av KBT klarar att få bättre sömn. Om du har sömnproblem minst varannan natt i mer än fyra veckor ska du ta tag i det och be om hjälp, säger Emelie.

I takt med att sömnproblemen ökat så har även förskrivningen av sömnmedicin ökat. Förskrivningen av receptbelagd sömnmedicin ökar för varje år och har ökat 40 procent sedan år 2000. Många får sömnmedicin utskriven när man har sömnproblem.

– Sömnmedicin kan vara en bra lösning på akuta sömnproblem som man kan få i samband med en kris i livet eller en stressig period. Men sömnmedicin hjälper inte vid långvariga sömnproblem och ska enbart skrivas ut under en kort period. Vid långvariga sömnproblem rekommenderas i första hand KBT beteendeterapi, avslutar hon.

Du som har Länsförsäkringars Sjukvårds- eller Bo kvar-försäkring kan få hjälp med dina sömnproblem.

Du kan ringa det personliga samtalsstödet (https://lansforsakringar.soshalsa.eu/samtalsstoed/), ett nummer för allt som gäller din hälsa, och även få KBT-behandling vid sömnproblem.

Länsförsäkringar erbjuder även den internetbaserade KBT-behandlingen Sov bättre: (https://halsa.lansforsakringar.se/haelsoprogram/sov-baettre/) Internetbaserade program som bygger på KBT har använts under många år som ett alternativ till annan psykologisk behandling. Resultaten har genomgående visat sig vara lika goda som vid vanlig KBT där du träffar psykolog eller psykoterapeut.

Håll dig frisk med våra försäkringar

Visste du att du har tillgång till flera hälsofrämjande tjänster med vår sjukvårdsförsäkring och Bo kvar-försäkring? De består bland annat av en hälsoprofil, KBT-baserade hälsoprogram och samtalsstöd – som hjälper dig att hålla dig frisk och må bra.

Läs mer om sjukvårdsförsäkring

Läs mer om Bo kvar-försäkring

Gör hälsoprofilen

Får du våra nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress för att få vårt nyhetsbrev.

Läs mer om vår hantering av personuppgifter personuppgifter

Tyck till

Skulle du rekommendera den här sidan till en vän eller kollega?

Tack för att du hjälper oss förbättra vår webbplats!

Hälsoportalen

Den här webbplatsen är en portal för dig som har eller funderar på att skaffa Länsförsäkringars sjukvårdsförsäkring eller Bo kvar-försäkring. Här kan du bland annat få reda på mer om försäkringen, få svar på vanliga frågor, eller ta del av digitala hälsoprogram.