Så fixar du kontorsjobbet smidigare

Vi pratar alltmer om svårigheter med fokus i dagens snabba uppmärksamhetsekonomi. Men vad är det som egentligen händer när vi känner oss okoncentrerade, splittrade, ofokuserade? Här kommer mina 4 bästa tips på hur du kan försätta dig själv i fokus under arbetsdagen för att den ska bli så enkel och smidig som möjligt.

1. Hitta en metod som passar dig

Samarbeta med din hjärna och hitta ditt eget sätt att försätta dig i koncentrerat läge. Här är dina beteenden a och o! Hur du parerar störningar genom planer och struktur eller hur du blockar tid, till exempel. Det finns tre bra metoder som du kan testa:

Pomodoro – den italienska metoden med äggklocka/timer om man vill. Bestäm vad du ska jobba med, sätt klockan på 25 minuter och ta en paus på fem minuter när den ringer. Upprepa.

2h 2h 2h 2h – du jobbar längre med en sak eller samlar vissa arbetsuppgifter som hör ihop. Skriver något, samlar ditt mailande, läser in dig på ett ämne.

Forskaren – en sak, en dag. Superjobba och tänk lååånga tankar, få plats med associationer och idéutsvävningar, gärna med visuell hjälp på papper och stortavlor.

2. Placera dig själv i rätt omgivning

Se till att hjälpa din hjärna till avskärmning om din kollega pratar högt i telefonen eller om en hemmastuderande ungdom sitter i Teams-möte i rummet intill. Möbler, ljus, ljud och temperatur behöver också vara väl utformat för hur väl du hittar, och stannar, i ditt fokus. En störning i form av telefonsignal, pling från chattar och pratande kollegor tar bort omkring 10 procent av din kognitiva kapacitet. Faktum är att just prat stör mest eftersom vi sedan urminnes tider är programmerade att lägga märke till människors prat.

3. Lägg undan din telefon

Din telefon, appar och program som pockar i din dator är alla uppmärksamhetsstoppare! Det är svårt att låta bli allt som är roligt i telefonen; sms, aktiekurser, nyheter… Vi är gjorda för att uppmärksamma sådant som händer runt omkring oss. Biologin utrustade oss med ämnen som dopamin, en belöningssubstans som frisätts när vi flyttar vår uppmärksamhet till något nytt. Telefoner är snillrikt programmerade att få oss att kolla, skrolla och lajka och duscha skönt dopamin som omöjliggör avhållsamhet. Så, vad göra? Du behöver med stor målmedvetenhet lägga undan den om du vill koncentrera dig och få saker gjorda.

4. Ta en promenad!

Om du vill öka din koncentration och kognitiva kapacitet – ta en powerwalk precis innan du börjar jobba. Hjärnan mår som bäst av lite rörelse och svett. Forskning visar att du timmarna efter fysisk ansträngning (även mild) är mer koncentrerad, har bättre minne och är mer kreativ och intelligent. Inte så konstigt att skolor puttar ut sina skolelever på rast flera gånger om dagen. När din hjärna får sin behövliga dos av signalsubstanser och hormoner så fungerar den bättre och gör dig lättare till viljes. Dessa är ämnen som syre, protein, kortisol och endorfin vilka ökar när du rör på dig. Fler hjärtslag, ökad puls och andningsfrekvens samt ökad blodgenomströmning frisätter en kaskad av kemiska ämnen ut genom blodet till hjärnan. Testa något av dessa förslag nästa gång du behöver göra något fokuskrävande. Känns det lättare att få saker gjort? Då har du gjort helt rätt!

Om författaren:

Gabriella är förändringsledare och konsult inom ledarskap, kommunikation och hjärnsmart arbetsmiljö. Hon fascineras av hjärnans vindlingar och fortfarande oupptäckta mysterium. Det vi faktiskt vet om dess funktioner och behov vill Gabriella föra vidare och ge till fler.

Håll dig frisk med våra försäkringar

Visste du att du har tillgång till flera hälsofrämjande tjänster med vår sjukvårdsförsäkring och Bo kvar-försäkring? De består bland annat av en hälsoprofil, KBT-baserade hälsoprogram och samtalsstöd – som hjälper dig att hålla dig frisk och må bra.

Läs mer om sjukvårdsförsäkring

Läs mer om Bo kvar-försäkring

Fler artiklar på ämnet

Får du våra nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress för att få vårt nyhetsbrev.

Läs mer om vår hantering av personuppgifter personuppgifter

Tyck till

Skulle du rekommendera den här sidan till en vän eller kollega?

Tack för att du hjälper oss förbättra vår webbplats!

Hälsoportalen

Den här webbplatsen är en portal för dig som har eller funderar på att skaffa Länsförsäkringars sjukvårdsförsäkring eller Bo kvar-försäkring. Här kan du bland annat få reda på mer om försäkringen, få svar på vanliga frågor, eller ta del av digitala hälsoprogram.