Fem mentala styrkor genom yoga

Många kopplar yoga till styrka och rörlighet, men vad är det för mentala styrkor som du kan träna genom yoga? Vår expert har tagit en titt.

1. Bättre på att vara i nuet

Våra tankar hoppar runt konstant. Ibland är vi i dåtid, ibland i nuet och ibland i framtiden. Är vi för mycket i dåtid och ältar det som har varit kan vi bli depressiva. Om vi är för mycket i framtid i tanken kan vi bli oroliga och få ångest. I yogan tränar vi på att rikta vårt fokus till nuet, något som är en konst att lyckas med i dag. Att vara helt här och nu, i ögonblicket, utan att döma eller värdera, att bara vara är något du kan träna på för att må bättre.

2. Ökad kroppskännedom

Vi lever i en värld där saker konstant tävlar om att få vår uppmärksamhet. Det är lätt att vara uppe i huvudet eller i omvärlden och inte känna av kroppens signaler och behov. I yogan tränar vi på kroppskännedom, att rikta fokus inåt, känna minsta subtila kroppsförnimmelse och göra små mikrojusteringar. Vi skapar förutsättningar för att utanför yogarummet sitta lite bättre vid vår jobbdator, gå med lite bättre hållning, känna vad vi behöver. På så vis tar vi hand om oss själva bättre.

3. Distans från mentalt tjatter

I yogan guidas vi till att notera vårt mentala tjatter. Med yogalärarens varma röst uppmuntras vi till att notera hur våra tankar går. Kanske noterar vi att vi har dömande tankar, jämförande tankar, oroande tankar eller helt vardagliga tankar om vad vi gjort på dagen. Genom att träna upp förmågan att se våra tankar blir det enklare att skapa distans och ett konstruktivt förhållningssätt till dem. Vi kan se att tankar är just tankar och inte tro på allt vi tänker.

4. Ökad acceptans och medkänsla

När vi noterat vad vi har för tankar är nästa steg att fråga sig om vi ska fortsätta tänka på dem, förändra något eller släppa dem. I yogan lär vi oss att pusha och komma så långt ned i en rörelse vi kan, men också att hitta vårt yttersta läge och finna acceptans. Vi tränar på att acceptera allt vi i stunden inte kan förändra. Vi får acceptera att vi är i den form vi är i dag, vi är så viga vi är i dag, vi är så starka vi är i dag och vi ser ut som vi gör i dag. Vi behöver inte tycka om det som är, men vi övar upp en acceptans att sluta kriga mot det som är. Att minimera onödigt lidande.

5. Ökad tillit

I yogasalen uppmuntras vi att våga experimentera, våga testa, våga gå utanför vår komfortzon. Ibland ställer vi oss och balanserar med vetskap om att vi när som helst kan falla, vi sjunger ett mantra, eller provar på en ny andningsövning. Vi tränar tillit till vår egen förmåga och även tillit till varandra.

Hur påverkas din hjärna?

Harvardprofessor Sat Bir Singh Khalsas är en av många forskare som förklarar vad yoga gör för vår hjärna. Här är tre viktiga fynd.

1. Yoga aktiverar hjärnans lugn-och-ro-system, det parasympatiska nervsystemet, även kallat hjärnans broms. Detta gör att stresshormonerna kortisol och adrenalin sänks, immunförsvaret stärks, blodtrycket sjunker och matsmältningen ökar.

2. Yoga aktiverar hjärnans prefrontala cortex (PFC), den främre, mest avancerade delen, av hjärnan som hanterar de så kallade exekutiva funktionerna såsom planering, impulskontroll, beteendeövervakning, initiering och emotionell reglering.

3. Yoga höjer nivåerna av hjärnans viktigaste kemiska budbärare, signalsubstanserna dopamin, serotonin, oxytocin och endorfin och GABA.

Yoga påverkar alltså inte bara din styrka, balans och hållning – det hjälper dig även att träna upp flera av hjärnans funktioner. En träningsform som tar hänsyn till både vår insida och utsida! Prova gärna och se vad du tycker.

Om författaren:

Gabriella Svanberg är legitimerad psykolog, specialist i neuropsykologi och har lång erfarenhet som både mindfulnessinstruktör, föreläsare och konsult.

Håll dig frisk med våra försäkringar

Visste du att du har tillgång till flera hälsofrämjande tjänster med vår sjukvårdsförsäkring och Bo kvar-försäkring? De består bland annat av en hälsoprofil, KBT-baserade hälsoprogram och samtalsstöd – som hjälper dig att hålla dig frisk och må bra.

Läs mer om sjukvårdsförsäkring

Läs mer om Bo kvar-försäkring

Fler artiklar på ämnet

Får du våra nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress för att få vårt nyhetsbrev.

Läs mer om vår hantering av personuppgifter personuppgifter

Tyck till

Skulle du rekommendera den här sidan till en vän eller kollega?

Tack för att du hjälper oss förbättra vår webbplats!

Hälsoportalen

Den här webbplatsen är en portal för dig som har eller funderar på att skaffa Länsförsäkringars sjukvårdsförsäkring eller Bo kvar-försäkring. Här kan du bland annat få reda på mer om försäkringen, få svar på vanliga frågor, eller ta del av digitala hälsoprogram.