Så hjälper du barn som mår dåligt

Många barn och ungdomar mår psykiskt dåligt. Tyvärr är köerna till behandling ofta långa och väntan på att få hjälp kan vara svår för både barnet själv och föräldrarna. Vad kan man då göra i väntan på att man ska få påbörja en behandling? Det finns en del saker som du som förälder kan guida ditt barn att testa och även testa för egen del.


Sök kunskap

Att vara påläst och ha goda kunskaper om det man lider av är givetvis inte hela lösningen, men i alla fall en mycket bra start. Se om ni kan hitta böcker om det som är aktuellt för just er. Och glöm inte alla poddar som finns.

En liten varning kan vara värd att ha med här och det är att med viss omsorg ta reda på att de böcker och experter man väljer att lyssna på faktiskt kan sin sak. Behandlingspersonal som är legitimerad är en bra utgångspunkt, likaså personer som baserar sina råd utifrån vetenskapliga studier.


Självhjälpsböcker

Idag finns det en rad självhjälpsböcker på svenska. De allra flesta vänder sig till vuxna men en och annan har barn och unga som målgrupp. Kan du tänka dig att läsa på engelska ökar utbudet ytterligare. Böckerna som är skrivna för vuxna kan innehålla en hel del matnyttigt även för barn och unga så att titta igenom dem kan vara bra. Brasklappen för att författaren ska kunna sin sak gäller givetvis även här.


Var fysiskt aktiv

Att röra på sig är ett mycket effektivt sätt att på både kort och lång sikt öka det psykiska välmåendet. Försök att få till fysisk aktivitet ett par gånger i veckan. Exakt vad du gör spelar mindre roll, så länge det blir av. Gör något som är skoj oavsett om det är att ta en promenad, åka skridskor eller fuldansa i sovrummet. Kan du dessutom kombinera aktiviteten med att vara utomhus eller göra den tillsammans med någon du gillar har du slagit en eller ett par flugor i samma smäll.


Regelbundna rutiner

En sak som kan tyckas simpel men som är nog så viktig är att upprätthålla dagliga rutiner. Ät på regelbundna tider. Sköt hygienen och ta hand om kroppen. Gå ut varje dag, allra helst på morgonen då förmiddagsljuset är välgörande för kommande natts sömn. Att göra sitt skolarbete enligt en uppgjord plan är också en bra rutin att eftersträva.


Värna den viktiga sömnen

En god natts sömn betyder mycket. Några enkla knep för att ge sömnen goda chanser är att stiga upp vid samma tid varje dag, varva ner en stund innan sänggåendet, ligga i sängen bara då du ska sova, låta sovrummet vara mörkt, tyst och svalt och avstå uppiggande dryck innan läggning.


Häng med dem du gillar

Social samvaro kan fylla på de känslomässiga depåerna på ett sätt som är väldigt värdefullt. Försök att få till umgänge med dem som fyller på dina depåer.


Avslappning

Avslappning ger kroppen och sinnet en behaglig paus. Googla eller sök på Spotify efter instruktioner som kan guida till en stunds skön avslappning. Märker du att du mår bra av det så försök göra avslappning ett par gånger i veckan.Fördjupning

Artikelförfattaren driver podcasten Barnpsykologerna (finns på Acast, Spotify eller där poddar finns).

Du som har Länsförsäkringars sjukvårdsförsäkring har bland annat tillgång till samtalsstöd om du är orolig eller tyngs av något.


Om författaren:

Liv Svirsky är leg. psykolog, leg. psykoterapeut, specialist i klinisk psykologi och utbildad handledare i KBT. Liv har lång erfarenhet av psykoterapeutiskt arbete med barn, ungdomar, vuxna och par. Hon handleder personal inom olika verksamheter samt föreläser och har en deltidstjänst som adjungerad lärare på Stockholms universitet. Utöver det svarar hon på läsares frågor om psykologi på Psykologiguiden och har skrivit flertalet böcker både riktade till professionen, föräldrar och barn. Du kan läsa mer om Liv Svirsky hos vår hälsopartner www.healthcompetence.se
Liv Svirsky

Håll dig frisk med våra försäkringar

Visste du att du har tillgång till flera hälsofrämjande tjänster med vår sjukvårdsförsäkring och Bo kvar-försäkring? De består bland annat av en hälsoprofil, KBT-baserade hälsoprogram och samtalsstöd – som hjälper dig att hålla dig frisk och må bra.

Läs mer om sjukvårdsförsäkring

Läs mer om Bo kvar-försäkring

Fler artiklar på ämnet

Får du våra nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress för att få vårt nyhetsbrev.

Läs mer om vår hantering av personuppgifter personuppgifter

Tyck till

Skulle du rekommendera den här sidan till en vän eller kollega?

Tack för att du hjälper oss förbättra vår webbplats!

Hälsoportalen

Den här webbplatsen är en portal för dig som har eller funderar på att skaffa Länsförsäkringars sjukvårdsförsäkring eller Bo kvar-försäkring. Här kan du bland annat få reda på mer om försäkringen, få svar på vanliga frågor, eller ta del av digitala hälsoprogram.