Prestationspoddens tips för en bättre jobbtillvaro

Prestationspoddens Caroline Norbelie har både teoretisk och praktisk erfarenhet av arbetsrelaterad stress. Från att nästan ha bränt ut sig i reklambranschen är hon numer stresscoachen som skapat över hundra avsnitt av hyllade Prestationspodden. Här ger hon sina tankar för en bättre arbetssituation.

Caroline Norbelie jobbade på reklambyrå men kände att stressen kvävde jobbglädjen. På sina barns förskola träffade hon Per Lundevall som föreslog att de skulle starta en podd tillsammans om stress. Prestationspodden var född. Idag är det Sveriges största podd om stress och utmattning.

– Jobbet i reklambranschen slet på mig. Det flöt inte, var inte lättsamt. Mina styrkor kom inte till sin rätt. Med Prestationspodden kände jag direkt att det sa klick. Jag intervjuade många kunniga personer om stress och lärde mig massvis. Jag började gå utbildningar i att coacha och för att fördjupa min kunskap om stress. Nu jobbar jag som coach, håller i cirklar om stress och anordnar yogaresor. Jag jobbar helt och hållet med stress, berättar Caroline.

Caroline menar att en vanlig orsak till stress är just att många arbetar med fel saker. De kan ha hamnat i yrken och arbetsplatser som egentligen inte passar dem. Hon uttrycker det som att de då riskerar att jobba mot sin egen energi, och att det skapar stress. Hon ser också att det är många som inte riktigt vågar vara sig själva, eller säga ifrån när de känner att de inte får uppskattning på jobbet.

– Det är lite provokativt förstås, men jag tänker också att det är ganska svenskt. Vi måste lära oss att vara mer oss själva och att säga ifrån. Stress på jobbet kan handla om att du har mycket att göra, men ofta handlar det om personliga relationer, att du inte trivs med dem du jobbar med eller att du inte får det att fungera med chefen, säger Caroline.

I dagens arbetsliv arbetar många utan att ta pauser. Det i sig är en orsak till hög stress, även för den som har flow i arbetet.

– Vi sträckjobbar. När vi väl ta paus så tar vi upp vår mobil. Vilket inte är återhämtning utan eldar på våra hjärnor. Dessutom tar vi med arbetet hem. Vi behöver mer återhämtning utan att störas av arbete på vår fritid, påpekar Caroline.

Farlig stress orsakas ofta av en kombination av många saker. Caroline påpekar att grunden ofta finns på det personliga planet, men att stressen kan blossa upp och bli konstant på grund av jobbiga arbetssituationer. Därför är det svårt att ge generella råd för att minska den upplevda stressen på jobbet.

– Två generella saker är, dels att du måste våga säga ifrån om det är för mycket. Att prata med sin chef och be om hjälp. Och du måste få prata ut med de arbetskamrater du har svårt att få det att fungera med. Det är chefens uppgift att få till sådana samtal. Bara det att du pratar ut kan få mycket att försvinna, menar Caroline.

Starka och tydliga chefer avgörande för en fungerande arbetssituation

När det gäller jobbstressen faller mycket på chefen. Caroline menar nämligen att många upplever att de arbetar med fel saker och att de prioriterar fel, i alla fall delvis. Många är också relativt vilsna i sina olika uppdrag och känner att de får dålig handledning.

– Otydliga chefer är helt klart en vanlig orsak till stress. Vi behöver tydliga och starka chefer som talar om vad de vill ha gjort till när. Inte helt ovanligt är också att den som delegerar jobb inte har klart för sig hur mycket arbete det innebär, eller bryr sig om att ta reda på det, säger Caroline.

Många arbetar idag i relativt platta organisationer där du i stor utsträckning själv ska organisera ditt arbete och lyfta fram sina framgångar.

– Våra platta organisationer är lite som gjorda för att vi ska bränna ut oss! Tydliga chefer är särskilt viktigt i platta organisationer, påpekar hon.

Caroline suggests good episodes of the Performance Podcast

The Performance Podcast is a podcast about performance, stress and personal development. Since March 2019, the podcast has been produced by Caroline. Here are some of Caroline's favorite episodes:

  • Episode 97: About men, stress and exhaustion with Adam Svanell. - Adam is a journalist at SvD. He is incredibly well-read on the subject and has, among other things, written the book Anonymous Achievementists.
  • Section 81: On fatigue syndrome with Marie Åsberg professor of psychology. - She came up with the concept and explains, among other things, how it can come from the trauma earlier in life, which settles in the body. Marie is 80 years old and she is passionate about research on stress and fatigue.
  • Episode 96: With Yoga Girl, Rachel Bråthén. Rachel is Swedish but lives in Aruba where she holds yoga classes for hundreds of people. She has three million followers on social media and her own channel on YouTube. She is a rockstar in yoga! We talk about stress and about her messy childhood.

Håll dig frisk med våra försäkringar

Visste du att du har tillgång till flera hälsofrämjande tjänster med vår sjukvårdsförsäkring och Bo kvar-försäkring? De består bland annat av en hälsoprofil, KBT-baserade hälsoprogram och samtalsstöd – som hjälper dig att hålla dig frisk och må bra.

Läs mer om sjukvårdsförsäkring

Läs mer om Bo kvar-försäkring

Snabb och trygg vård med vår sjukvårdsförsäkring

Med vår sjukvårdsförsäkring får du och dina medarbetare snabb specialistvård, effektiv rehabilitering och tillgång till hälsofrämjande tjänster. Det skapar långsiktig trygghet för både medarbetare och företag.
Läs mer om sjukvårdsförsäkring

Får du våra nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress för att få vårt nyhetsbrev.

Läs mer om vår hantering av personuppgifter personuppgifter

Tyck till

Skulle du rekommendera den här sidan till en vän eller kollega?

Tack för att du hjälper oss förbättra vår webbplats!

Hälsoportalen

Den här webbplatsen är en portal för dig som har eller funderar på att skaffa Länsförsäkringars sjukvårdsförsäkring eller Bo kvar-försäkring. Här kan du bland annat få reda på mer om försäkringen, få svar på vanliga frågor, eller ta del av digitala hälsoprogram.