Mindfulness för alla

För drygt tio år sedan kom boken Mindfulness i vardagen: vägar till medveten närvaro. En storsäljare som hjälp många till mer balanserade och hälsosamma liv. Då var läkaren Ola Schenström relativ ensam i Sverige om att visa på hur mindfulness kan hjälpa mot stressproblem och med att ge verkningsfulla övningar för vardagen. Idag är han en ledande folkbildare inom området. Här berättar han om varför mindfulness är bra för dig och hur du kan få in mindfulness i ditt liv, med verktyg som fungerar för dig.

Mindfulness är det bästa verktyget om man vill minska sin stress, kunna koncentrera sig bättre och bli mer stabil i humöret. Det är vetenskapligt visat. Ola Schenström menar att det även gör dig gladare, bättre på att hantera kritik och på att ta ansvar för fungerande relationer.

– Egentligen borde alla göra mindfulness, menar Ola Schenström. Alla borde ha tillgång till ett verktyg för att hantera livets med- och motgångar. Något att ta till när man mår sämre, säger han. För har man en gång lärt sig att arbeta med mindfulness och kommit in i det så är det ett verktyg man alltid kan ta till när man känner att man behöver det, säger Ola Schenström.

Ola Schenström berättar att mindfulness är övningar i medveten närvaro där du lär dig att bli mindre styrd av hjärnans automatiska funktion att vandra fram och tillbaka i tiden. Mindfulness gör dig uppmärksam på vad som pågår runtomkring och i dig. I grunden är det ett österländskt sätt att förhålla sig till livet. Medveten närvaro eller kontemplation ingår i alla världsreligioner. I mindfulnessbaserad stressreduktion (MBSR) har de religiösa inslagen tagits bort. Det är en vetenskapligt förankrad och evidensbaserad metod.

– När tankarna reser bakåt i tiden finns risken att du börjar älta och fastnar i tankar. Far tankarna framåt i tiden blir det lätt stress som ger oro och ångest. Vissa har lättare att dras med i sina tankar och fastna i dem än andra. Mindfulness går ut på att bryta med sitt automatiska tänkande för att hamna i fas med sig själv. Då kan man ta vara på sina stunder av lycka, förklarar Ola.

För att bli duktig i mindfulness behöver du träna regelbundet, helst flera gånger varje dag, men en övning är bättre än ingen. Enligt Ola Schenström kan du börja med tio minuter per dag under 1-2 veckor för att se om det hjälper.

– Man behöver en ordentlig struktur för att det ska bli av, säger Ola Schenström. Hur den strukturen ska se ut är högst indiviuduellt. Vissa klarar att få till det på egen hand, kanske med hjälp av en minfulness-app eller med en bok, som min Mindfulness i vardagen, men man måste göra övningarna på nätet. påpekar han. För många underlättar det att följa något träningsprogram, antingen på nätet eller i riktiga livet, avslutar Ola Schenström.

Forskning har visat att regelbunden mindfulness har en påtaglig effekt på hjärnan. Med magnetkamera har man sett att personer som kommer igång med mindfulness får nya och starkare strukturella kopplingar, bland annat i de delar av hjärnan som handlar om uppmärksamhet och fokus.

Ola ser gärna att den som börjar med mindfulness gör småövningar lite då och då under dagen. Det räcker med att stanna upp på något ställe där du får en kort tid över för dig själv, kanske på bussen eller i hissen på jobbet. Övningarna, hur korta de än är, ger ett bra komplement till din inplanerade träning och hjälper dig att komma in i vanan.

– För många är tempot så uppskruvat runtomkring dem, och med de egna kraven på sig själva, att de behöver ta pauser med mindfulness under dagen. Det ger dem möjlighet att komma i balans, hitta sin uppmärksamhet, medvetenhet och sin medkänsla, framförallt med sig själv, avslutar Ola Schenström.

Ola är allmänläkare i botten. Under tjugo år var han verksamhetshef för en vårdcentral. Han hade själv hållit på med meditiation i flera år när två studier, om hur mindfulness minskar risken för depression, fick honom att åka till USA för fördjupade studier. Idag driver han det egna företaget Mindfulnesscenter med ambitionen att mindfulness ska tas in in i alla nivåer i sjukvården och i samhället i stort.

Ola Schenströms råd för den som vill komma igång med mindfulness:

Ett bra sätt att pröva för att få en känsla för vad som är nyttan med mindfulness är ladda ned en mindfulness-app till din smartphone. Lyssna dig fram så att du får en röst som du tilltalas av. Har du ett annat hemspråk än svenska så rekommenderar jag att du söker efter en app på det språket. För det ger ett särskilt lugn att ha en mindfulnessledare som talar det egna språket. Använd sedan den app du valt regelbundet under en tid, helst varje dag i några dagar, eftersom det är regelbundenheten som ger effekt. Ganska snart kommer du med stor sannolikhet känna att övningarna ger dig ett nytt lugn och gör det lättare för dig att vara mer närvarande i olika situationer än du är van vid.

Pröva gärna med gratisappen ”Powerbreak” från Mindfulnesscenter som finns både på Google play och Appstore. Den ger flera övningar som är på 1- 3 minuter. - Ett bra sätt att pröva!

– Sedan rekommenderar jag som sagt min bok Mindfulness i vardagen och att man gör övningarna på nätet som man då får tillgång till. Att bara läsa hjälper inte. För att hjälpa dig med småövningar i vardagen rekommenderar jag dig min bok 52 vägar till mindfulness- råd för en bättre vecka.

Om Mindfulnesscenter

Mindfulnesscenter (MFC) är ett ledande utbildningsföretag inom mindfulness med tjänster och produkter för såväl privatpersoner, anställda inom vården men också för ledare och medarbetare inom yrkes- och föreningslivet. Man erbjuder både webbaserade träningsprogram och kurser till instruktör.

För mer information: www.mindfulnesscenter.se

Håll dig frisk med våra försäkringar

Visste du att du har tillgång till flera hälsofrämjande tjänster med vår sjukvårdsförsäkring och Bo kvar-försäkring? De består bland annat av en hälsoprofil, KBT-baserade hälsoprogram och samtalsstöd – som hjälper dig att hålla dig frisk och må bra.

Läs mer om sjukvårdsförsäkring

Läs mer om Bo kvar-försäkring

Snabb och trygg vård med vår sjukvårdsförsäkring

Med vår sjukvårdsförsäkring får du och dina medarbetare snabb specialistvård, effektiv rehabilitering och tillgång till hälsofrämjande tjänster. Det skapar långsiktig trygghet för både medarbetare och företag.
Läs mer om sjukvårdsförsäkring

Får du våra nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress för att få vårt nyhetsbrev.

Läs mer om vår hantering av personuppgifter personuppgifter

Tyck till

Skulle du rekommendera den här sidan till en vän eller kollega?

Tack för att du hjälper oss förbättra vår webbplats!

Hälsoportalen

Den här webbplatsen är en portal för dig som har eller funderar på att skaffa Länsförsäkringars sjukvårdsförsäkring eller Bo kvar-försäkring. Här kan du bland annat få reda på mer om försäkringen, få svar på vanliga frågor, eller ta del av digitala hälsoprogram.